Apa itu SEO?

Apabila menaip keyword “blogger wanita” kat Google Search, Alhamdulillah, Bloggerwanita.com berada di kedudukan teratas pada laman pertama carian Google. Lihat screenshot di bawah:

Apa itu SEO?

[quote]Bagaimana nak letak blog kat kedudukan teratas di enjin carian, Aya?[/quote]

Kita mesti tahu tentang SEO. Apa bendalah SEO ni ye? Mari kita belajar beramai-ramai maksud atau pengertian SEO. ^_^

Apa itu SEO?

SEO adalah singkatan bagi Search Engine Optimization atau Search Engine Optimizer, iaitu satu proses atau kaedah untuk mengoptimasikan laman web serta blog bagi mendapatkan kedudukan tertinggi di laman hasil enjin carian (search engine) seperti Google apabila pengguna internet mencari maklumat dengan kata kunci (keyword) tertentu.

Contohnya, kita ingin mencari maklumat berkaitan bagaimana cara untuk menguruskan badan, maka kita mungkin akan menaip keyword “tips untuk kurus” pada ruangan carian Google.

Beberapa paparan maklumat yang berkaitan dengan keyword tersebut akan tersenarai dalam laman pertama keputusan carian tersebut. Blog atau laman web yang berada di kedudukan teratas carian telah dioptimasikan sebaik mungkin agar mesra SEO.

Kenapa SEO penting untuk blog?

SEO penting bukan sahaja untuk mendapat trafik percuma ke blog dan pelawat yang berkualiti tetapi juga meningkatkan kredibiliti dan penjenamaan blog.

Kebolehan menguasai SEO dan mendapatkan trafik yang banyak ke blog hanya penting jika seseorang blogger itu ingin menjana pendapatan melalui blognya. Jika  seseorang blogger itu menulis artikel blog hanya untuk suka-suka dan mengisi masa lapang, maka seo dan trafik adalah tidak penting baginya.

Video Tutorial: What Is SEO @ Search Engine Optimization?
 

Terdapat pelbagai teknik dan tips untuk belajar SEO dalam blog, InsyaAllah, akan dikongsikan pada post-post seterusnya.

Jom baca review Aya tentang ebook dari Blogger Malaysia & Pakar SEO blog di Review Kitab Teknik SEO Merah Jambu.

 

About Auther:

Hubungi admin@bloggerwanita.com untuk pengiklanan di blog ini yang telah mencecah 2 juta pembaca.

27 thoughts on “Apa itu SEO?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge