Tutorial & Panduan Cara Daftar Blog dengan Alexa.com

Sebelum ini, aku ada terangkan tentang apakah itu Alexa Rank, hari ini pula, aku nak kongsi bagaimana cara nak daftar blog atau laman web kita dengan Alexa.com. Harap tutorial ini dapat membantu rakan blogger yang lain.

 

Langkah-langkahnya adalah:

[thumb]http://www.alexa.com[/thumb]

  • Klik butang Register dan isi borang pendaftaran yang disediakan. Kita juga boleh berdaftar dengan melalui akaun Facebook. Email pengesahan akan dihantar ke email yang telah kita daftarkan.
  • Setelah berjaya berdaftar, kita perlu login terlebih dahulu. Kita juga boleh klik butang Site Tool terlebih dahulu dan kemudian register. Boleh pilih yang mana satu.
  • Klik butang Site Tool dan seterusnya butang Claim Your Site.
  • Masukkan URL laman web , contohnya: http://www.bloggerwanita.com dan klik butang Claim Your Site sekali lagi.
  • Kemudian, kita perlu masukkan kod yang disediakan ke dalam template blog kita. Terdapat dua cara, sama ada kita masukkan link html seperti di bawah ataupun masukan kod meta tag seperti di bawah ke dalam template blog. “(Meta tags go between the opening <head> tag and the closing </head> tag of the HTML.) ” maksudnya kod html ini mesti diletakkan selepas kod html <head> dan sebelum </head> dalam template blog masing-masing.

screenshot-alexa-com

  • Setelah kod ini berjaya diletakkan, maka kita perlu klik Verify my meta tag atau Verify my file. Jika kod dimasukkan dengan betul maka pendaftaran kita dengan Alexa.com berjaya.

P/s: Post seterusnya, aku akan terangkan bagaimana cara meletakkan Alexa widget. Selamat Mencuba. 🙂

Jika artikel di atas ini membantu, Harap dapat kongsikan dengan klik butang di bawah ini:

INFO: Jika rakan-rakan pembaca berminat untuk belajar langkah demi langkah menjana pendapatan online melalui perniagaan dropship & affiliate dalam bentuk e-commerce untuk pasaran antarabangsa, Tuan Nazrin & Tuan Rashvin ada menyediakan satu panduan lengkap & kursus video tutorial untuk newbie, intermediate dan advanced bagaimana menjana pendapatan sambilan dengan mata wang USD.100% Praktikal.

--> Boleh Klik Sini Untuk Daftar < --

About Aya Norbayah
Pengasas & Penulis BloggerWanita.com adalah Dr Aya Norbayah iaitu seorang Ibu, doktor, blogger, Internet Marketer, affiliater, SEO & Graphic Lover dan usahawan internet wanita. Hubungi bloggerwanita@gmail.com untuk pengiklanan di blog ini yang telah mencecah 2 juta pembaca.

16 thoughts on “Tutorial & Panduan Cara Daftar Blog dengan Alexa.com

  1. saya belum daftarkan blog di alexa.com
    tutorialnya benar2 membantu, terima kasih
    Rina recently posted..List of Free Dofollow Blogs and Web 2.0 SitesMy Profile

  2. saya dah cuba, tapi blog saya x da yang kod html, head apa semua tu.. so nk paste benda tu macam mana erk? domain name saya nei terus guna skrip wordpress, so x da yang html apa semua tu
    fauZi recently posted..Apakah nilai sebuah persabatan bagi korang?My Profile

  3. tak pernah terpkir pun nak register kat Alexa…. hhmmmm

  4. x blh la nk letak kod html.. camne nie?? ada sape2 leh tolong??

  5. thanks for this information .. it’s very helpfull …to be good blog …
    joy recently posted..Business Ideas Come From AnywhereMy Profile

  6. waaaa camna nih? saya dah pasang widjet alexa. tapi masih juga tak turun-turun ranking. Fuhh cabaran betul la.

    • Alexa rank sepenunya dipengaruhi oleh trafik ke blog kita.. Kena tingkatkan trafik.. InsyaAllah C.Hairul bole turunkan ranking..

  7. sungguh bagus informasi dan panduan ini,,semoga dapat bermanfaat buat banyak orang,,,
    yonobae recently posted..Spruce Up Your House With New Light FixturesMy Profile

  8. Saya suka dengan Blog anda,,terimakasih sudah berbagi informasinya,,salam
    Noy recently posted..Benefits Of Investment PlanningMy Profile

  9. salam..
    terima kasih..
    ermm..sudi-sudikan
    riview blog saya di Alexa
    ye..?
    TQ
    zulkbo recently posted..Ramai Yang Tak Tahu Cara Memakai JaketMy Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge