Tutorial & Panduan Cara Daftar Blog dengan Alexa.com

Sebelum ini, aku ada terangkan tentang apakah itu Alexa Rank, hari ini pula, aku nak kongsi bagaimana cara nak daftar blog atau laman web kita dengan Alexa.com. Harap tutorial ini dapat membantu rakan blogger yang lain.

 

Langkah-langkahnya adalah:

[thumb]http://www.alexa.com[/thumb]

  • Klik butang Register dan isi borang pendaftaran yang disediakan. Kita juga boleh berdaftar dengan melalui akaun Facebook. Email pengesahan akan dihantar ke email yang telah kita daftarkan.
  • Setelah berjaya berdaftar, kita perlu login terlebih dahulu. Kita juga boleh klik butang Site Tool terlebih dahulu dan kemudian register. Boleh pilih yang mana satu.
  • Klik butang Site Tool dan seterusnya butang Claim Your Site.
  • Masukkan URL laman web , contohnya: http://www.bloggerwanita.com dan klik butang Claim Your Site sekali lagi.
  • Kemudian, kita perlu masukkan kod yang disediakan ke dalam template blog kita. Terdapat dua cara, sama ada kita masukkan link html seperti di bawah ataupun masukan kod meta tag seperti di bawah ke dalam template blog. “(Meta tags go between the opening <head> tag and the closing </head> tag of the HTML.) ” maksudnya kod html ini mesti diletakkan selepas kod html <head> dan sebelum </head> dalam template blog masing-masing.

screenshot-alexa-com

  • Setelah kod ini berjaya diletakkan, maka kita perlu klik Verify my meta tag atau Verify my file. Jika kod dimasukkan dengan betul maka pendaftaran kita dengan Alexa.com berjaya.

P/s: Post seterusnya, aku akan terangkan bagaimana cara meletakkan Alexa widget. Selamat Mencuba. 🙂

16 thoughts on “Tutorial & Panduan Cara Daftar Blog dengan Alexa.com

    1. Alexa rank sepenunya dipengaruhi oleh trafik ke blog kita.. Kena tingkatkan trafik.. InsyaAllah C.Hairul bole turunkan ranking..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge