Top 20 Orang Terkaya di Malaysia 2013

Sebelum ini dikatakan orang terkaya di Malaysia 2013 adalah T Ananda Krishnan yang mengumpul kekayaan bernilai Rm30.56 bilion mengikut kaji selidik dari Akhbar berbahasa Cina Nanyang Siang Pau pada 20 Januari lepas.

Namun begitu, mengikut Malaysian Business terbitan 16 Februari 2013, Orang terkaya di Malaysia 2013 adalah masih Robert Kouk, iaitu Raja gula dan juga bilionair Malaysia yang berpangkalan di Hong Kong dengan kekayaan bernilai RM46.1 billion, meningkat sebanyak 0.88 peratus daripada RM45.7 bilion pada tahun lepas dan diikuti oleh Ananda Krishnan dan pengerusi Public Bank Tan Sri Teh Hong Piow.

Di bawah adalah senarai 20 orang paling kaya di Malaysia untuk tahun 2013:

Top 20 Orang Paling kaya di Malaysia 2013

Senarai ranking/  Kekayaan terbaru (RM MIL) / Perniagaan

  1. Robert Kuok Hock Nien  / 46,100.00 / Kerry Group & Kuok Group
  2. T Ananda Krishnan / 32,904.28 / Usaha Tegas
  3. Tan Sri Teh Hong Piow /13,734.25  / Public Bank
  4. Tan Sri Quek Leng Chan / 11,090.00 / Hong Leong Group
  5. Tan Sri Syed Mokhtar Albukhary / 10,600.00 / Al-Bukhary Foundation
  6. Tan Sri Lee Shin Cheng / 10,557.48 / IOI Group
  7. Tan Sri Lim Kok Thay / 8,120.57 / Genting Group
  8. Puan Sri Lee Kim Hua / 7,235.44 / Genting Group
  9. Tan Sri Tiong Hiew King / 6,346.53 / Rimbunan Hijau
  10. Ong Beng Seng / 4,016.40  /Hotel Properties Ltd
  11. Tan Sri Azman Hashim / 3,840.00 / Arab-Malaysian Corp
  12. Tan Sri Yeoh Tiong Lay / 3,467.13 / YTL Group
  13. Datuk Mokhzani Mahathir / 2,669.11 / SapuraKencana Petroleum
  14. Tan Sri Vincent Tan / 2,256.08 / Berjaya Group
  15. Datuk Desmond Lim / 1,869.20 / Pavilion REIT
  16. Datuk Lee Yeow Chor / 1,742.47 / IOI Group
  17. Lee Yeow Seng / 1,699.14 / IOI Group
  18. Tan Sri Lau Cho Kun / 1,697.84 / Hap Seng Consolidated
  19. Datuk Shahril Shamsuddin / 1,642.22 / Sapura Group
  20. Datuk Shahriman Shamsuddin / 1,641.03 / Sapura Group

Sumber: TheSun , MI

Wow, semuanya berkaitan perniagaan. Raja gula masih orang terkaya di Malaysia ok. Kalau nak kalahkan beliau, apa kata jadi  Raja Garam ka? Raja beras ka? hehe. Atau pun Raja blog. Amacam? :)

Jika suka post ini, klik mana-mana butang di bawah ni:

Incoming search terms:

About Aya Norbayah
Founder & Author : Aya Norbayah I'm Aya. I am a blogger since 2010. I'm really interested in blogging, internet business and marketing, SEO and also social media marketing. Currently, I'm also a Shaklee Independent Distributor [ID: 1100312].

16 thoughts on “Top 20 Orang Terkaya di Malaysia 2013

  1. kalau la aku macam Robert Kuok Hock Nien Tan Sri Syed Mokhtar Albukhary aku nak hadiahkan ayah mak aku 1 rumah besar 1 biji kerita T.T

  2. kekayaan mereka ini bak kata haji bakhil “kapal dilaut, gedung didarat. 7 keturunan xhabis makan”

  3. Setakat jadi Rajagopal, agak sukar untuk jadi terkaya.
    Mohd Shubhi recently posted..Siri kaya #5 : Selesaikan hutang, jangan lari!My Profile

  4. hebatlah mereka ni..macam mana la dorang boleh kaya kan..xde tips ke..huhu
    Mimie Najib recently posted..CPUV PERTAMA SELEPAS CASHOUTMy Profile (dofollow)

  5. hebat2 lah diorang nie..tapi kebanyakannya cina..

  6. 20 tahun lagi saya akan termasuk dalam senarai tu. hehehe. inshaAllah :)
    Anis recently posted..Segmen: 300 bloggersMy Profile

  7. banyak cina :’)
    Nana AMeer recently posted..Kisah Pensil dan PemadamMy Profile

  8. Rmai orang cina.. Susah lar orang melayu nak ranking..
    Hiburan recently posted..Bateri Rokok Elektronik MeletupMy Profile

  9. assalamualaikum lama tak update blog..! intensif tunai tu masih berjalan ke? saya payment yang dulu tak pernah dapat walaupun sekali, saya hantar email tidak di balas..!
    Hakim Mahmud recently posted..Pelakon Veteran Kuswadinata Meninggal DuniaMy Profile

    • Salam saudara hakim, aya ada email ke hakimmahmud_1994@yahoo.com dan tengah menunggu respons dari saudara.. sejumlah RM198.60 perlu aya bank in ke bank saudara tapi aya masih belum terima no akaun bank.. harap saudara dapat baca email tu. lagi satu, Aya minta maaf, email terlalu banyak sampai aya pun terlepas pandang sebab sibuk.. keep blogging.. :)
      Aya recently posted..Jobdirumah.com Scam?Menipu? My Profile

  10. kaya belaka mereka semua ya..tapi sorang pun tak pernah belanja aku cendol..huh.
    titan recently posted..Changes.My Profile (dofollow)

  11. perghh mmg hebat laa..salute dgn Tan Sri Syed Mokhtar Albukhary. :)
    Seneorita Baharin recently posted..Kelas Tafsir Al-Quran bersama Dr.Danial Zainal AbidinMy Profile

  12. Moga rezki yg melimpah mahupun tak melimpah dikongsi bersama mereka yg memerlukan =)

  13. salam aya :)

    kalau duit dah cecah berbillion tu mmg kaya sgt laa…huhu :D

  14. Saya tertarik dengan personaliti Tan Sri Syed Mokhtar Albukhary.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge