Archives for 

sihat

Anak Sulung Dan Anak Pengundi

Jari dakwat biru pengundi Assalamualaikum semua.. Hampir 8 hari aku tak update blogku ini. Sebenarnya, aku tak sabar-sabar nak kongsi berita gembira bersama rakan pembaca dan blogger. Alhamdulillah, aku dah selamat melahirkan seorang putera kecilku yang pertama dan baru  sahaja keluar dari hospital semalam. Aku sebenarnya telah dimasukkan ke wad bersalin pada 30hb April 2013 yang lepas, selepas pecah […] BACA →

Tips 5 : Jika Anda Jumpa Doktor

Drugs / Ubat- ubatan Seminggu yang lepas, aku kerja malam atau dipanggil sebagai oncall. Seperti biasa, apabila bekerja di hospital daerah di Sabah, seorang doktor kena menjaga sebuah hospital termasuk unit kecemasan, unit bersalin dan beberapa wad pesakit dalam. Penat? Mestilah penat, namanya gak makan gaji. Hehe. Tapi ia satu pengalaman. Sebenarnya, masa aku oncall tu, seorang pesakit wanita, […] BACA →

Tips 4 : Jika Anda Jumpa Doktor

stetoskop Assalamualaikum dan salam sejahtera, aku selalu jumpa pesakit yang cedera ketika bertugas tapi tidak tahu hak mereka sebagai pekerja. Tips kali ini yang ingin dikongsikan adalah pastikan kita menuntut insurans PERKESO atau SOCSO jika kita mengalami sebarang kecederaan sewaktu bekerja. Apa yang perlu kita lakukan jika mengalami kecederaan semasa bekerja terutamanya mereka yang bertugas di […] BACA →

Bayi Pertama Selamat Jantung Di luar Badan

Gambar Ryan Marquiss jantung di luar badan Hari ini, aku nak kongsi info yang aku jumpa, iaitu tentang adik Ryan Marquiss. Budak pertama di dunia yang hidup dan selamat apabila dilahirkan dengan jantung di luar badan. Memang mengagumkan. Biasanya bayi seperti Ryan hanya akan dapat hidup dalam 2 hingga 3 hari sahaja. Ryan dilahirkan secara operation caeserian di National Medical Center di Washington, […] BACA →

Apa Ertinya Kekayaan Jika Kesihatan Tak Terjaga!

haemorrhagic-stoke-angin-ahmar Beberapa hari ini, aku banyak jumpa pesakit tekanan darah tinggi atau Hypertension yang selalu terlupa makan ubat atau malas makan ubat disebabkan kerja yang sibuk.  Bila ditanya, mereka sibuk bekerja untuk memberi kesenangan dan kekayaan  kepada keluarga.  Memang betul, kita perlu cari nafkah untuk keluarga tapi kesihatan pun kena dijaga. Betul tak? Seminggu yang lepas, […] BACA →