Archives for 

hospital

Tiada Duit !!!

Gambar Budak Perempuan Bersyukur Hari ini, aku telah menghadiri mesyuarat kematian bayi perinatal peringkat daerah dekat hospital. Mesyuarat bermula pukul 11.30am dan berakhir lebih kurang pukul 12.30 tengahari. Selesai je meeting tu, aku pun bergerak ke kawasan parking untuk mengambil keretaku. Tiba-tiba, seorang lelaki menegurku: “Doktor,boleh tolong saya?” Aku pun senyum dan menjawab: “Kenapa ya encik?” “Bolehkah doktor tolong […] BACA →

Doktor Di Klinik Kesihatan Ibu dan Anak

Baby syathir makan bubur 18Hb November 2013, Hari melapor diri ke tempat kerja yang baru iaitu Klinik Kesihatan Ibu dan Anak. Nampaknya selepas ini, lebih banyak bertemu dengan ibu-ibu mengandung dan bayi-bayi yang comel. Seronoknya.. Kalau sebelum ini, banyak bertugas di wad dan juga unit kecemasan, jadi banyak merawat pesakit trauma yang luka sana sini dan juga penyakit-penyakit yang […] BACA →

3 Berita Gembira 2013

Sedar tak sedar, aku dah berkhidmat sebagai doktor di hospital daerah selama 3 tahun 6 bulan. Sebelum ini, bekerja di hospital pakar. Banyak kenangan pahit dan manis yang aku tempuhi. Alhamdulillah, banyak pengalaman dan ilmu yang diperolehi sama ada dari segi klinikal mahupun pentadbiran. 3 Berita gembira yang aku perolehi untuk tahun 2013. 1. Aku […] BACA →

Tips 8 : Jika Anda Jumpa Doktor

stetoskop Hari ini, aku bekerja sambilan atau locum di salah sebuah klinik swasta berdekatan dengan tempat tinggalku. Aku faham, kebanyakan pesakit yang datang ke klinik swasta bagi mendapatkan rawatan adalah terdiri daripada golongan yang bekerjaya. Mereka terpaksa datang ke klinik pada hujung minggu kerana masa itu sahaja mereka tidak bertugas. Dan kebanyakan mereka juga tidak suka menunggu terlalu lama […] BACA →

Kenapa Doktor Tu Sombong Sangat?

Doktor Aku suka baca kisah ni, satu pengajaran yang perlu kita ambil iktibar. Aku terbaca kat Facebook.  Bila dah baca, kita boleh tahu sama ada doktor tu sombong atau sebaliknya. Mungkin ramai yang dah tahu kisah ni, tapi sekadar nak kongsi dengan rakan pembaca yang ingin tahu kisah di sebalik doktor sombong ni. – Kisah Pengajaran […] BACA →