SMS SPAM! Hati-hati !

Hari ini, aku dapat sms dari nombor Spammer. Bila aku baca sms tu, aku terfikir, apa kelebihan dan keuntungan orang tu buat macam tu, ada sapa-sapa yang tau ke? Rasa macam nak buat laporan polis je, supaya orang macam ni kena tangkap. Tapi  busy kerja. hehe..

rahsia-buat-duit-video-youtuberahsia-buat-duit-video-youtube

sms spam di malaysia

Mesej ini dari nombor telefon 0195853720:

“Congratulation” Your Sim-Card ( 019580XXXX) B’jaya Ganjaran RM10,000,00 dr “MILIMEWA” No Siri: 499877

Sila dail office: 014-280-6549 “ORIGINAL” Terima Kasih

 

Banyak kesilapan dari sms SPAM ini yang jelas menunjukkan ia adalah satu SPAM:

  • Kalau ye pun, jangan guna nombor handphone. Gunalah nombor tol bebas ke, nombor pejabat ke. Exclusivelah skit..hehehe
  • Bahasa yang digunakan juga rojak, gabung bahasa Melayu dan English. Nampak sangat tak profesional.
  • Guna perkataan ringkas, contohnya: Berjaya –> B’jaya , dari –> dr
  • Siap ada perkataan ORIGINAL lagi. Mungkin maksudnya, original penipu..hahaha

Apa komen korang? Pernah dapat mesej macam ni tak?

Jika artikel di atas ini membantu, Harap dapat kongsikan dengan klik butang di bawah ini:

Langgan Percuma
Dapatkan TIPS blogging, perniagaan & pemasaran internet dari Dr Aya Norbayah, Founder BloggerWanita.com & Laporan Percuma TOP 10 Jutawan Internet & Teknologi Di Dunia.
We respect your privacy.
About Aya Norbayah
Pengasas & Penulis BloggerWanita.com adalah Dr Aya Norbayah iaitu seorang Ibu, doktor, blogger, Internet Marketer, affiliater, SEO & Graphic Lover dan usahawan internet wanita. Hubungi bloggerwanita@gmail.com untuk pengiklanan di blog ini yang telah mencecah 2 juta pembaca.

8 thoughts on “SMS SPAM! Hati-hati !

  1. saya pernah siap kena kol lagi..ingt siapa, miskol kan..sekali tengok mesej..mesej spammer..nsib baik tak angkat..haha
    Naziman recently posted..Perubahan naziman.com dulu dan sekarangMy Profile

  2. Selalu juga dapat. Tapi dah tahu semuanya tipu.Mana ada org nak bagi duit tanpa sebab ni.

    pst: panjangnya skrip kat bawah kotak “post comment” ni. Rasanya ada problem pada kotak comluv.

  3. haha..memang confirm original penipu ni..

  4. ok. kena lebih berhati-hati lepas ni..

  5. banyak kali dah dapat msg mcm ni..silih berganti pulak nombor-nombornya. mungkinkah nombor telefon kita diniagakan oleh mereka ini..

  6. memang selalu dapat jugak, terus delete je. cuma kalau hp anak2 yg dapat risau sikit, diaorang pun bukan tahu spam ni apa

  7. selalu juga dpt..malas nak layan.. 😀

  8. selalu jgk dpt sms begini, tp mmg x brani nk layan..:)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge