SMS SPAM! Hati-hati !

Hari ini, aku dapat sms dari nombor Spammer. Bila aku baca sms tu, aku terfikir, apa kelebihan dan keuntungan orang tu buat macam tu, ada sapa-sapa yang tau ke? Rasa macam nak buat laporan polis je, supaya orang macam ni kena tangkap. Tapi  busy kerja. hehe..

sms spam di malaysia

Mesej ini dari nombor telefon 0195853720:

“Congratulation” Your Sim-Card ( 019580XXXX) B’jaya Ganjaran RM10,000,00 dr “MILIMEWA” No Siri: 499877

Sila dail office: 014-280-6549 “ORIGINAL” Terima Kasih

 

Banyak kesilapan dari sms SPAM ini yang jelas menunjukkan ia adalah satu SPAM:

  • Kalau ye pun, jangan guna nombor handphone. Gunalah nombor tol bebas ke, nombor pejabat ke. Exclusivelah skit..hehehe
  • Bahasa yang digunakan juga rojak, gabung bahasa Melayu dan English. Nampak sangat tak profesional.
  • Guna perkataan ringkas, contohnya: Berjaya –> B’jaya , dari –> dr
  • Siap ada perkataan ORIGINAL lagi. Mungkin maksudnya, original penipu..hahaha

Apa komen korang? Pernah dapat mesej macam ni tak?

8 thoughts on “SMS SPAM! Hati-hati !

  1. Selalu juga dapat. Tapi dah tahu semuanya tipu.Mana ada org nak bagi duit tanpa sebab ni.

    pst: panjangnya skrip kat bawah kotak “post comment” ni. Rasanya ada problem pada kotak comluv.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge