Selamat Menyambut Hari Jururawat 2011

Sedar tak sedar, dah lebih setahun blog ini beroperasi. Terima kasih kepada semua pembaca BloggerWanita.com yang selama ini menjadi pembaca setia blog ini.

Hari ini, 12 Mei 2011, adalah Hari Jururawat Sedunia dan juga di Malaysia.

hari-jururawat

Dikesempatan ini, BloggerWanita.com ingin mengucapkan selamat menyambut Hari Jururawat kepada semua warga jururawat di Malaysia atau di mana sahaja. Jasa kamu begitu berharga…

Tanpa jururawat, doktor pun susah nak buat kerja mereka.. Merekalah yang menjaga, membersih, memberi ubat dan menemani pesakit di wad. Lebih rapat dengan pesakit berbanding doktor.. Hargai dan hormati mereka..

Kenapa Wanita sesuai jadi Jururawat?

Bagiku, sebab wanita adalah kaum yang lemah lembut, berhati keibuan dan lebih mudah berbelas kasihan. Jika ada segelintir yang tidak memiliki sifat ini, dia terkecuali dari kriteria sifat seorang jururawat .. hehe.. Tapi untuk pengetahuan, sekarang ini jururawat pun dah ramai golongan lelaki. Sebelum ini, kalau dengar perkataan jururawat, automatik kita akan fikir, mesti perempuan. Tapi sekarang tidak lagi, jururawat lelaki  juga diperlukan.

Kenapa? Cuba kita fikir secara logik, kalo perempuan sakit di bahagian yang private, tentu nak elak dari diperiksa oleh doktor lelaki kan dan ingin ditemani oleh jururawat wanita. Begitu juga sebaliknya. ini sebagai contoh je. 🙂  .

Apa pandangan korang?

10 thoughts on “Selamat Menyambut Hari Jururawat 2011

 1. AYA…TERIMA KASIH…AYIE MEMANG SUKA & MINAT GADGET SERTA GAMBAR…TAPI DARI MASA KE SEMASA AYIE CUBA JUGA KURANGKAN APA YG BOLEH TANPA KETEPIKAN MINAT…^_^
  AYA…HARI DOKTOR ADALAH “HARI-HARI” TAK PERLUKAN TARIKH TERTENTU KERANA PEKERJAAN SEORG DOKTOR ADALAH MULIA…^_^
  AYA…SELAMAT MALAM…^_^
  Ayie Abas recently posted..Mawar Putih Untuk Mama – Datuk Sharifah AiniMy Profile

 2. AYA….MEMANG SEKARANG NIE PUN SUDAH RAMAI JURURAWAT LELAKI DI HOSPITAL…PADA AYIE JURURAWAT LELAKI PUNYA KELEBIHAN TERSENDIRI BERBANDING WANITA…ANTARANYA LELAKI LEBIH MAMPU KAWAL EMOSI,MUDAH URUS KERJA2 BERAT SEPERTI MENGANGKAT PESAKIT DAN KURANG MASA CUTI (kalau wanita bersalin anak lagi…)
  AYA…SELAMAT HARI JURURAWAT DAN PADA SEMUA YANG BEKERJA DI HOSPITAL…TERMASUKLAH AYA…^_^
  AYA…SELAMAT TGH HARI…^_^
  Ayie Abas recently posted..Mawar Putih Untuk Mama – Datuk Sharifah AiniMy Profile

  1. Aya setuju tu, kalo nak angkat pesakit, lebih senang untuk lelaki.. dan lelaki gak kurang skit cutinya..hehe.
   Terima kasih Ayie…

   P/s : Sori Ayie, Aya nak bagitau skit, setiap kali Aya nak lawat blog Ayie, agak lambat skit nak buka, mungkin blog tu agak berat dengan terlalu banyak gadget.. Aya saja nak bagitau, sebab ia penting untuk search engine optimization…Sekadar nak membantu … 🙂

  1. Hi enchik Nine..Salam perkenalan…jumpa gak geng kementerian kesihatan…bukan geng blogger je tau.hehehe

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge