Rahsia Submit Blog atau Web Paling Mudah ke lebih 10 Enjin Carian

Assalamualaikum semua..bagaimana? seronok beraya? hari ini aku nak kongsi satu cara yang mudah untuk senaraikan blog atau laman web kita ke lebih 10 enjin carian dengan cara yang paling mudah dan pantas. Mungkin ramai yang dah tahu, tapi mungkin masih ada lagi yang belum tahu. jeng..jeng..jeng . :).

rahsia-buat-duit-video-youtuberahsia-buat-duit-video-youtube

Sebenarnya cara ini mudah saja, Tapi sebelum tu aku cadangkan korang jangan gunakan email utama korang ataupun buat email baru. kenapa? nanti aku terangkan ok?

1. Kita hanya perlu submit alamat blog kita ke www.submitexpress.com

2. Klik pada butang FREE SUBMISSION

3. Kita akan dibawa ke ruangan borang pendaftaran blog atau laman web seperti di bawah:

3. Setelah  klik butang SUBMIT NOW, laman web atau blog kita akan di hantar ke enjin-enjin carian yang telah disediakan oleh SubmitExpress.com ini jika submission kita berjaya.

4. Blog atau laman web kita akan dihantar ke enjin carian ( search engines ) tertentu seperti Google, Alexa dan banyak lagi. Ada yang berjaya dan ada juga yang sebaliknya. Jika tidak berjaya, kita boleh submit secara manual. Bagi Yahoo dan Bing, kita perlu daftar terlebih dahulu. ok

Mudah je kan? 😎

P/s: Kenapa aku cadangkan kita jangan guna email utama kerana kita akan menerima banyak email dari owner search engine tersebut. Apa yang biasa aku buat, aku guna email yang berlainan untuk pemasaran blog aku, bagi nak elakkan email utama aku penuh dgn email-email dari enjin carian atau mana-mana directory. 🙂

Ok Good Luck..

Jika artikel di atas ini membantu, Harap dapat kongsikan dengan klik butang di bawah ini:

Langgan Percuma
Dapatkan TIPS blogging, perniagaan & pemasaran internet dari Dr Aya Norbayah, Founder BloggerWanita.com & Laporan Percuma TOP 10 Jutawan Internet & Teknologi Di Dunia.
We respect your privacy.
About Aya Norbayah
Pengasas & Penulis BloggerWanita.com adalah Dr Aya Norbayah iaitu seorang Ibu, doktor, blogger, Internet Marketer, affiliater, SEO & Graphic Lover dan usahawan internet wanita. Hubungi bloggerwanita@gmail.com untuk pengiklanan di blog ini yang telah mencecah 2 juta pembaca.

28 thoughts on “Rahsia Submit Blog atau Web Paling Mudah ke lebih 10 Enjin Carian

  1. @Aya.

    Wa bagus ni.. boleh dicuba.. TQ share.. 🙂

    Ikhas,

    AMIN JOHAR
    (Jurutera SEO Malaysia)
    PAKAR NIAGA
    PakarNiaga.com (AMIN) recently posted..TEKNIK SEO | KATA-KUNCI ITU DUITMy Profile

  2. info yang berguna…tq
    salmiah binti othman recently posted..ESP -Energy Soy ProteinMy Profile

  3. dah banyak servis mcm submitexpress ni skrg, cuma diorang masih kekalkan konsep yg sama, iaitu serang emel kita bertalu2.. kekeke.. nasib la kwn ade byk akaun emel, sebab2 mcm ni akan gunakan emel yg tiada kepentingan.. heh
    fariq recently posted..Anak Termakan Kondom Mcdonalds DisamanMy Profile

  4. boleh mencuba
    apaajanews recently posted..SERONOKNYA CUTI SEKOLAHMy Profile

  5. wah bagus lah artikel nie …

    mmg memudahkan utk submit ke enjin carian ..

  6. wa.. banyak info berguna nih..

  7. Betul, dulu saya pernah submit guna submitexpress nie pakai email utama, smpy skrg msih dpt email dr enjin carian n directory. jd jgn pkai email utama kpd sesiapa yg nk submit blog.
    .-= Afiffuddin´s last blog ..kalendar tarikh cuti sekolah dan cuti umum tahun 2011 =-.

  8. thanks kak aya,baru je submit..hik2

    bz akk ye, jarang update..mesti ramai patients 🙂
    .-= adel´s last blog ..Johan PingPong Berpasukan =-.

  9. Saya dah lama gunakan submit pakai ni, so far so good.. memang nampak hasilnya di search engine. Thanks Aya.
    .-= hyprobulksms´s last blog ..Teknik pemasaran forum untuk affiliate =-.

  10. salam
    bagus tutorial ni,boleh submit url blog dengan pantas
    .-= wazy´s last blog ..Nama Pilihan Bayi =-.

  11. postinganya keren, bisa saya taruh ga artikel ini di website saya? nanti saya link balik sumbernya

  12. salam..
    ermmm..good info..
    thanks ya..
    .-= zulkbo´s last blog ..Prestasi zulkbo blogspot Di Mata ALEXA =-.

  13. bgsnye… artikel dlm blog ni!! ilmiah sumenye…
    .-= adam´s last blog ..jom manipulasikan simpanan KWSP anda =-.

  14. terima kasih aya..lagi satu artikel berfaedah diterbitkn….
    .-= adam´s last blog ..jom manipulasikan simpanan KWSP anda =-.

  15. tq for the info.. 😀 memang cukup mudah
    .-= fahmi ibrahim´s last blog ..Keputusan Undian UEFA Champions League =-.

  16. Dah buat, tetapi terima kasih untuk maklumat ini 🙂
    .-= Zala Wajik´s last blog ..Beli Tiket Showcase Maher Zain Save The Soul =-.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge