Rahsia Submit Blog atau Web Paling Mudah ke lebih 10 Enjin Carian

Assalamualaikum semua..bagaimana? seronok beraya? hari ini aku nak kongsi satu cara yang mudah untuk senaraikan blog atau laman web kita ke lebih 10 enjin carian dengan cara yang paling mudah dan pantas. Mungkin ramai yang dah tahu, tapi mungkin masih ada lagi yang belum tahu. jeng..jeng..jeng . :).

Sebenarnya cara ini mudah saja, Tapi sebelum tu aku cadangkan korang jangan gunakan email utama korang ataupun buat email baru. kenapa? nanti aku terangkan ok?

1. Kita hanya perlu submit alamat blog kita ke www.submitexpress.com

2. Klik pada butang FREE SUBMISSION

3. Kita akan dibawa ke ruangan borang pendaftaran blog atau laman web seperti di bawah:

3. Setelah  klik butang SUBMIT NOW, laman web atau blog kita akan di hantar ke enjin-enjin carian yang telah disediakan oleh SubmitExpress.com ini jika submission kita berjaya.

4. Blog atau laman web kita akan dihantar ke enjin carian ( search engines ) tertentu seperti Google, Alexa dan banyak lagi. Ada yang berjaya dan ada juga yang sebaliknya. Jika tidak berjaya, kita boleh submit secara manual. Bagi Yahoo dan Bing, kita perlu daftar terlebih dahulu. ok

Mudah je kan? 😎

P/s: Kenapa aku cadangkan kita jangan guna email utama kerana kita akan menerima banyak email dari owner search engine tersebut. Apa yang biasa aku buat, aku guna email yang berlainan untuk pemasaran blog aku, bagi nak elakkan email utama aku penuh dgn email-email dari enjin carian atau mana-mana directory. 🙂

Ok Good Luck..

28 thoughts on “Rahsia Submit Blog atau Web Paling Mudah ke lebih 10 Enjin Carian

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge