Perjalanan Alexa Ranking BloggerWanita.com

Dah setahun lebih blogku BloggerWanita.com berada di alam maya.. Heee.. Alhamdulillah aku sekadar nak kongsi perjalanan ranking Alexa blogku ini kepada semua rakan pembaca dan blogger yang lain kerana aku telah berjaya mencapai ranking di bawah 500,000. Harap ranking ni akan terus meningkat. Amin.

rahsia-buat-duit-video-youtuberahsia-buat-duit-video-youtube

 

Masa awal-awal dulu, masa mula-mula aku tulis blog ni, Ranking Alexa blogku ini masih dalam senarai 4 juta. Cuba korang tengok screenshot widget Alexa rankingku di bawah, pada 10 April 2010.

alexa-ranking-bloggerwanita-april-2010

Kemudian, aku berusaha untuk menaikkan ranking blogku ini dengan bertukar-tukar link dengan rakan blogger yang lain dan meninggalkan jejak dan komen di blog mereka, akhirnya aku berjaya menaikkan ranking alexa ke senarai 1 juta seperti screenshot widget di bawah, iaitu selepas 2 bulan blogku ini.

 

alexa-ranking-bloggerwanita-may-2010

Seterusnya, aku terus berusaha dengan pelbagai cara menaikkan ranking blogku. Akhirnya pada 18 Jun 2010, iaitu selepas 90 hari blogku aktif, akhirnya senarai alexa meningkat di  bawah 1 juta, seperti screenshot di bawah:

alexa-ranking-bloggerwanita-jun-2010

Aku gembira sangat masa tu, Namun, satu kesilapan yang aku lakukan, rankingku jatuh kembali sehingga  dalam senarai 2 juta. Sedih juga masa tu, tapi nak buat macam mana, salah aku gak. 🙂

Tapi I dont give up, Ceh, kecek orang puteh plak, hehe. Aku terus berusaha untuk naikkan balik ranking blogku ini, dan Alhamdulillah, hari ini, ranking blogku ini berada di bawah rank 500000. Tapi ranking macam ni tak stabil, bila-bila masa akan jatuh balik. so kena berjaga-jaga. Ceh, macam buat bisnes besar pula kan. hahaha.

alexa-ranking-bloggerwanita-jun-2011Dan sekarang ni, masih berusaha untuk meningkatkan lagi rank ni. Harap-harap berjaya. Doakan ye. Heee.. Korang pula macam mana?

Jika artikel di atas ini membantu, Harap dapat kongsikan dengan klik butang di bawah ini:

Langgan Percuma
Dapatkan TIPS blogging, perniagaan & pemasaran internet dari Dr Aya Norbayah, Founder BloggerWanita.com & Laporan Percuma TOP 10 Jutawan Internet & Teknologi Di Dunia.
We respect your privacy.
About Aya Norbayah
Pengasas & Penulis BloggerWanita.com adalah Dr Aya Norbayah iaitu seorang Ibu, doktor, blogger, Internet Marketer, affiliater, SEO & Graphic Lover dan usahawan internet wanita. Hubungi bloggerwanita@gmail.com untuk pengiklanan di blog ini yang telah mencecah 2 juta pembaca.

26 thoughts on “Perjalanan Alexa Ranking BloggerWanita.com

  1. pehh, simpan lagi tuuu.. 🙂
    titan recently posted..Komisen kedua dari PakarCoklat.comMy Profile

  2. hehe nampak je je skadar angka dan pic di atas. tp perjalan dan usaha memerah akal mengasa teknik pasti ‘berkomitmen tiggi’ gak kan 😀 . Tahniah, boleh jadi contoh baik ni.

    Share lah lagi antara ‘kesilapan’ yg ketara leh buat ranking jatuh tu? 🙂

    :thumps:
    shah blogger recently posted..Cara pasang comment luv di blogspotMy Profile

    • Sebenarnya kesilapan yang ketara tu dah ramai yang tahu.. apa dia? jarang update blog..itulah kesilapan yang Aya lakukan..bila kita jarang update blog, maka pelawat atau trafik berkurangan sebab takda cerita baru..sebab tu Alexa ranking menurun…huhu

  3. teruskan berblog…semoga informasi yg dihidangkan dapat dimanfaat oleh org lain.

  4. Blogging adalah cara yang bagus untuk mengekspresikan diri sendiri. Tapi itu cara yang produktif juga saran Anda akan menjadi besar.

  5. bagus aya,,salam kenal,,saya juga pemain baru dan blog saya punya saat ini sdh dibawah 1 juta,,kita sama harus bisa pertahankan terus,,Wslm,,,,

  6. Saya jarang cek ranking alexa saya.Lepas ni nak kena ceklah dan buat target.

  7. same with my bolg … i keeping my alexa hingga turun terus …. trus berjuang ….. bravo

  8. yes . don’t give up… it’s good motto …

  9. wow cukup perkjalanan yang panjang ,, so do i , i hope get succes ok

  10. semoga succes ya …

  11. TAHNIAH AYA…^_^

  12. Semoga aya berjaya!

  13. Trima kasih utk pendedahan ni….skurang-kurangnya sbg newbie (bru 2 minggu) ini satu motivasi utk sy agar tidak putus asa… tq.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge