Pengkomen Spain Berbahasa Melayu, Biar Betul!

Ada sesiapa pernah dapat tak komen seperti screenshot kat bawah ni?

Komen Spam Bahasa Melayu

Melalui komen di atas:

  • Nama penulis komen adalah nama ala-ala orang putih
  • Blog dan email pun tulisan orang putih
  • Tapi komen yang diberi dalam bahasa Melayu dan komen tu macam pernah je kita baca.
  • Malah link commentluv yang tertulis ” No last blog posts to return” tidak berfungsi

Haa.. Kita kena hati-hati dengan komen seperti ini. Ini adalah spammer dari Spain yang menggunakan bahasa Melayu sebagai komen mereka. Komen yang terhasil, sebenarnya di ambil dari sebahagian artikel dalam blog ini iaitu artikel Trafik Blog Mencapai 54 ribu Pelawat Sebulan.

Nasib baik ada plugin Akismet yang boleh halang komen-komen spam ini. Kalau sesiapa jumpa komen yang seperti ini, pastikan kategorikan sebagai spam dan delete dari blog korang selama-lamanya. Heeee

Ok. Sekadar perkongsian..

24 thoughts on “Pengkomen Spain Berbahasa Melayu, Biar Betul!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge