Pengkomen Spain Berbahasa Melayu, Biar Betul!

Ada sesiapa pernah dapat tak komen seperti screenshot kat bawah ni?

rahsia-buat-duit-video-youtuberahsia-buat-duit-video-youtube

Komen Spam Bahasa Melayu

Melalui komen di atas:

  • Nama penulis komen adalah nama ala-ala orang putih
  • Blog dan email pun tulisan orang putih
  • Tapi komen yang diberi dalam bahasa Melayu dan komen tu macam pernah je kita baca.
  • Malah link commentluv yang tertulis ” No last blog posts to return” tidak berfungsi

Haa.. Kita kena hati-hati dengan komen seperti ini. Ini adalah spammer dari Spain yang menggunakan bahasa Melayu sebagai komen mereka. Komen yang terhasil, sebenarnya di ambil dari sebahagian artikel dalam blog ini iaitu artikel Trafik Blog Mencapai 54 ribu Pelawat Sebulan.

Nasib baik ada plugin Akismet yang boleh halang komen-komen spam ini. Kalau sesiapa jumpa komen yang seperti ini, pastikan kategorikan sebagai spam dan delete dari blog korang selama-lamanya. Heeee

Ok. Sekadar perkongsian..

Jika artikel di atas ini membantu, Harap dapat kongsikan dengan klik butang di bawah ini:

Langgan Percuma
Dapatkan TIPS blogging, perniagaan & pemasaran internet dari Dr Aya Norbayah, Founder BloggerWanita.com & Laporan Percuma TOP 10 Jutawan Internet & Teknologi Di Dunia.
We respect your privacy.
About Aya Norbayah
Pengasas & Penulis BloggerWanita.com adalah Dr Aya Norbayah iaitu seorang Ibu, doktor, blogger, Internet Marketer, affiliater, SEO & Graphic Lover dan usahawan internet wanita. Hubungi bloggerwanita@gmail.com untuk pengiklanan di blog ini yang telah mencecah 2 juta pembaca.

24 thoughts on “Pengkomen Spain Berbahasa Melayu, Biar Betul!

  1. @Aya Norbayah,

    Mengharapkan plugin akismet sahaja tidak mencukupi untuk melawan splog ni.. Kena tambah lagi beberapa plugins antispam ni

    Ikhlas,

    Amin Johar
    Jurutera SEO Malaysia
    PAKAR NIAGA
    PakarNiaga.com (AMIN) recently posted..BUAT DUIT BLOG | RM5000 UNTUK BLOGGER!My Profile

  2. bahaya betul.. nasib ada responsive plugin
    Zuan recently posted..Tips Kekal Muda Oleh AbangEnsemMy Profile

  3. Hebat..kat mana agaknya diorang belajr ni…rasa nak belajar gak..haha
    Hafizul recently posted..Jahit – Iklan Raya Petronas 2013My Profile

  4. habis la saya. saya x pasang apa-apa software lagi. Tunggu cuti sekolah baru nak upgrade blog. dah lama terbiar.
    Cikgu Syahir recently posted..GAMBAR FARHAN SUAMI ABBY ABADIMy Profile

  5. di blog saya pun juga banyak komentar spam seperti itu, biasanya dibuat menggunakan software khusus tu
    Rina recently posted..Create Responsive Horizontal Dropdown Navigation Menu with HTML & CSSMy Profile

  6. Jauh dia merantau semata-mata nak spam tu..
    Hairul Azni recently posted..Komisen Kelima Dan Keenam Job Di RumahMy Profile

  7. assalamualaikum…aya 🙂

    macam2 kn skrg…beberapa ketika spammer jepun skrg spain pulak…
    Ayie Abas recently posted..I LOVE YOU, AWESOME!My Profile

  8. fuhh..hebat ye orang spain. hoho

  9. spam rupanya..igtkan dia pakai translet
    Terbelog recently posted..Cinta Sampai Ke MatiMy Profile

  10. abaikan je kalo spam ni…
    delete tros….
    nizam recently posted..The Best Facebook Games That Are Fun To PlayMy Profile

  11. Memang sah spammer spanish cuba menyamar melayu. 🙂
    akubiomed recently posted..Membidik Full Moon di bulan RamadhanMy Profile

  12. Sekarang ni spammer memang dah pandai dah. Biasanya saya terus delete ja.
    Naziman Azlye recently posted..Aktiviti Harian Berkualiti MuslimMy Profile

  13. dah biasa dapat dah..dulu heran..sekarang ni delete je..:D
    reezluv recently posted..Laman Web Misteri Buat Duit Dengan AffiliateMy Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge