Sel Darah Merah Terlalu Rendah! Derita Thalassaemia

thalassaemia-clinical-features Hari ini, aku rasa begitu simpati dengan salah seorang staff aku sebab anak dia dimasukkan ke wad disebabkan oleh Thalassaemia intermediate beserta dengan symptomatic Anaemia. Apa itu Anaemia? maksudnya kekurangan sel darah merah. Apa pula Thalassaemia? Maksudnya,kekurangan protein yang membentuk sel darah merah dan seterusnya menyebabkan Anaemia. Ini adalah penyakit yang diwarisi. Kesian gak aku […] BACA →

Buasir Yang Berulat!

haemorrhoid atau buasir Dua hari lepas… Pukul 1 pagi, seorang pakcik berusia 51 tahun datang ke unit kecemasan disebabkan berak berdarah selama 2 hari. Pakcik tu seorang OKU, terencat akal sejak kecil lagi selepas dia terkena sawan pada usia 2 tahun. Pakcik tu juga ada masalah penyakit buasir atau dalam medical term nya Haemorrhoid selama 3 tahun. Tapi hanya buat […] BACA →

Kata-kata Terakhir Gaddafi Sebelum Kematiannya

gaddafi-ditembak Korang dah tengok tak video di atas. Simpati juga,kan? Orang tua dibuat macam tu oleh anak muda. Apa kata-kata terakhir Gaddafi sebelum kematiannya? ‘What are you doing? It’s not allowed in Islamic law. What you are doing is forbidden.’What you’re doing is wrong, guys. Do you know what is right or wrong?’ Info lanjut tentang […] BACA →

Isu Panas: Muammar Gaddafi Mati Ditembak

gambar-muammar-gaddafi Sekadar nak kongsi info, Muammar Gaddafi, pemimpin diktator Libya selama 42 tahun telah mati dibunuh pada usia 69 tahun. Beliau dikatakan telah dipukul sebelum ditembak di perut dan kepalanya oleh pemberontak Libya sendiri. Video sebelum kematiannya.. Bawah ni, video youtube tentang kematian Gaddafi.   Sesungguhnya segala yang berlaku pasti ada hikmah disebaliknya, Ada baik dan […] BACA →

Update Terkini- Yue Yue Budak 2 Tahun Dilanggar Di China

Yue yue budak 2 tahun koma di China... Update terkini yang aku perolehi dari berita-berita utama di internet mengatakan budak perempuan 2 tahun yang digilis dua kali  dan tidak dihiraukan oleh hampir 19 orang yang lalu lalang, berada dalam keadaan koma. Ibunya begitu sedih kerana dia terpaksa membuat keputusan sama ada ingin mencabut mesin bantuan pernafasannya ataupun tidak.. -Sedih! luruh hati ibu bila anak merana […] BACA →