Jadual Kenaikan Gaji Tahunan 2012 Mengikut Gred

Pagi-pagi ini, aku nak kongsi info tentang kenaikan gaji tahunan yang baru je diumumkan oleh kerajaan mengikut Sistem Saraan Baru Perkhidmatan Awam (SBPA). Info ini akan dapat dari seorang rakan FB. Berapa kenaikan atau anjakan gaji tahunan setiap gred? Gred 1-16, Gred 17-26, Gred 27-40, Gred 41-48, Gred 52-54, Gred JUSA A B C.

Jom tengok jadual di bawah ni:

kenaikan-gaji-tahunan

 

Wah, nampaknya, kenaikan hampir 2 kali ganda dari kenaikan pada masa ini. Maksudnya, contohnya aku gred 44, kerja dah 10 tahun, so kenaikan gaji lebih kurang RM2200 lah kan? ( RM220 X 10 ).

Oklah skit, lagipun harga barang pun dah makin naik.  Apa pandangan korang tentang jumlah kenaikan gaji tahunan ini?

Jika suka post ini, klik mana-mana butang di bawah ni:

Incoming search terms:

About Aya Norbayah
Founder & Author : Aya Norbayah I'm Aya. I am a blogger since 2010. I'm really interested in blogging, internet business and marketing, SEO and also social media marketing. Currently, I'm also a Shaklee Independent Distributor [ID: 1100312].

22 thoughts on “Jadual Kenaikan Gaji Tahunan 2012 Mengikut Gred

  1. ...sue advance says:

    tq 4 gov…apapun skit or byk rezeki n syukur pd ALLAH
    …))

  2. best kalau naik gaji…bloggers sokong rakanblog juga plz…

  3. Tahniah atas kenaikan gaji, harapan besar kami pihak swasta amat tinggi supaya prestasi dan perkhidmatan kerajaan selaras dengan gaji yang diterima. Agar semua pihak dapat manafaatnya.
    Bersamalah kita memajukan diri demi agama dan bangsa.

  4. Tahniah atas kenaikan gaji, harapan besar kami pihak swasta amat supaya prestasi dan perkhidmatan kerajaan selaras dengan gaji yang diterima. Agar semua pihak dapat manafaatnya.
    Bersamalah kita memajukan diri demi agama dan bangsa.

  5. Nak taNya, kenapa masih di gred 44 walapun dah 10 tahun keje. Kenaikan pangkat doktor kan ikut time based.

  6. tu untuk kenaikan tahunan kan? tapi untuk kenaikan bulan satu ni 7% – 13% pembahagian setiap gred mcm mn? atau kenaikan tahunan sama ja dengan kenaikan awal tahun ni? aku masih konfius lg ni…boleh beri penjelasan detail? sbb masa zaman pak lah dulu dia bagi kenaikan 25% paling tinggi tapi kenaikan tahunan still sama…

  7. Kalau ikut kenaikan gaji salah ni, ia adalah pelarasan gaji mengikut indeks kapita..Alhamdullilah la walau sikit atau besar ia diselaraskan berdasarkan kiraan kaedah ekonomi semasa. Cuma ada pro dan kontra dalam kiraan cukai. Zakat pun kena dikira semula bagi yang berkemampuan atas gaji bulanan.

    Bagi yang ada ibubapa lagi, tingkatkanlah sedikit elaun untuk mereka, InsyaAllah kita tidak miskin malah menggembirakan hati orang tua lebih utama dari mana-mana keperluan.

  8. MANTAP LAH/…….???

  9. Sepatutnya knaikn 2x ganda itu adalah pling minimum… lagi baik kalau ia dinaikan 3x ganda + dgn kenaikan elaun @ least 20 %…
    ‘Gaji yg tinggi didahulukan, Prestasi yg cemerlang diutamakn’..
    bkn begitu k sepatutnya… so hrp kaji blik agar standard gaji di malaysia x jd standard yg pling murah dan terkebelakang…
    demi mase depan rakyat dan negara yang tercinta

  10. jangan lupa keluar zakat pendapatan,,,,,,,,,sesungguhnya harta itu ada hak org lain……………..lama kena bakar nanti

  11. kenaikan gaji di kali 10 .. besar sekali ….aya … kalau di Indonesia +- 10 %
    george recently posted..About Restaurants Accommodation And Traveling in Melbourne AustraliaMy Profile

  12. Jusa A,B,C tak termasuk dalam kategori ini. Diorang punya kenaikan sekrang aje adalah dari RM500 hingga RM800 setahun. yang pasti semua kategori akan pergi ke P2 atau P3 yang mana lebih tinggi. Dari P3 T1 @ P2 T1 barulah ditambah kenaikan tahunan yang baru. Gred 1-17:RM80-RM90, Gred 29:RM110, Gred 32 & 34 :RM150, Gred41:RM135, Gred44:RM220. Gred48&52:RM300. Gred 54:RM320. Kiraan ini diambil kira daripada contoh yang diberikan Dato Najib bagi gred guru DG 34 dan DG 48. Semua gaji akhir akan bertambah tangga dan gaji akhir bagi P2 @ P3 sekarang di tambah 35-40%(untuk gred 27-54 shj, gred 17 ke bawah kenaikannya lebih tinggi) maka gaji tahunan P2@P3 juga ditambah sebanyak 30-40% bergantung kepada gred

  13. bgs la kenaikan gaji ni tuk gov..btambah la rajin org gov nak kerja kn..

  14. aik.. cmtu ke aya?? ingatkan kenaikan tu juz review skim balik.. xtau plak setiap tahun naik RM220..

    yg i fhm (maaf kalau silap) macam J41 kenaikan setahun dlm RM 9x..Tapi starting dalam RM 2088.83.. So next year dorang review starting dan tangga gaji + RM220.. Tapi kenaikan still sama.. Haha

    Kalau salah sori la ek.. Sbb kalau naik Rm 220 setiap tahun mcm lain plak dah.. (bab gaji ni jahil sket)
    Que recently posted..Siaran Langsung Perlawanan Liverpool vs Manchester United 15 Oktober 2011 | Analisa dan StatistikMy Profile

    • Aya pun tak pasti sangat… apa-apa pun next year kita kena tanya bahagian pengurusan di tempat kerja masing-masing tentang kenaikan gaji ni.. sebab mungkin info yang Aya bagi ni salah. .,. OK

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge