Ibu Mengandung Paling Muda!

Hari ini, aku kerja seperti biasa. Walaupun semalam, penat gila sebab oncall. Banyak sangat budak-budak yang perlu aku tahan masuk wad sebab cirit-birit dan muntah-muntah sampai kering gila badan diorang ni. aku suspect macam penyakit taun  atau kita panggil Cholera.

 

Cartoon Clipart

Hari ini pula, aku jumpa seorang pesakit yang datang ke wad bersalin sebab sakit-sakit perut dan pecah air ketuban. Bila tanya kat dia , rupanya, umur dia baru 13 tahun. Dahlah masih muda, single mother lagi. Adik ni tak kahwin lagi dan dia pregnant pun sebab terlanjur dengan boyfriend dia yang baru dikenal 1 tahun. Yang sedihnya, dahlah dia masih muda, lepas tu, bila boyfriend dia tahu dia mengandung, terus melarikan diri ini. Melampau betullah.

Aku kasihan juga dengan adik ni, Dahlah  still childish, tak matang lagi, mak bapa dia pun dah meninggal, malah ditimpa lagi masalah macam ni. Inilah ibu mengandung yang paling muda pernah aku jumpa. Biasanya paling muda pun, 15 tahun.

 

Hopefully, apa yang terjadi mampu memberi pengajaran buat adik ni dan kita semua.

 

Apa komen korang?

6 thoughts on “Ibu Mengandung Paling Muda!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge