Hidup Seorang Doktor

Mesti ramai adik lepasan SPM nak tahu bagaimana kehidupan seorang doktor kan?

Gambar Hiasan

Ok, terus terang aku kak Aya cakap, bukan senang nak jadi doktor. Mula-mula memang agak susah tapi lama-kelamaan ia akan menjadi kebiasaan. Sebagai seorang doktor, adik perlukan pengorbanan yang besar, ilmu yang banyak dan sabar dengan segala dugaan yang mendatang.

Sebelum adik memilih menjadi doktor, ada beberapa soalan kak Aya nak tanya:

Semasa belajar perubatan…

  • Sanggup ke adik-adik membaca buku-buku perubatan yang tebal untuk menuntut ilmu perubatan?
  • Sanggup ke adik-adik mengingati term-term perubatan yang pelik-pelik? Streptoccoccal pyogenes? Candida albicans? Pseudomonas aeruginosa? Hydrochlorothiazide? dan macam-macam lagi.
  • Sanggup ke adik belajar ilmu anatomy badan manusia dengan mayat sebenar?

 

Bila dah kerja nanti….

  • Sanggup ke adik-adik bangun seawal pagi untuk jumpa pesakit bermacam-macam ragam dan balik kerja agak lewat demi pesakit?
  • Sanggup ke adik melihat pesakit yang berlumuran darah? Patah tulang sana sini? Putus tangan atau kaki?
  • Sanggup ke adik-adik menghadapi kematian pesakit mungkin setiap hari?
  • Sanggup ke adik-adik korbankan masa di hujung minggu bersama keluarga, kawan-kawan dan orang yang tersayang demi kerja dan tanggungjawab?
  • Sanggup ke adik-adik dimarah atau ditengking oleh pesakit, keluarga pesakit dan doktor-doktor senior dari adik?
  • Sanggup ke adik-adik bekerja lebih masa sehingga 34 jam?

Kalau adik sanggup, InsyaAllah, mungkin adik boleh memilih menjadi doktor. Bukan kak Aya nak menakutkan adik-adik tapi inilah pengalaman akak selama ini.
Kalau adik berminat nak jadi doktor, teruskanlah niat di hati kerana ia adalah profesion yang mulia dan bidang kerja masih kurang di Malaysia. Bagi kak Aya, apa-apa bidang yang kita pilih, tetap ada cabaran dan kesusahannya masing-masing. Terserah kepada kita, bagaimana cara untuk kita atasinya. Betul tak?

Ada sapa-sapa nak tanya atau mungkin sudi untuk berkongsi pengalaman?

Jika suka post ini, klik mana-mana butang di bawah ni:

Incoming search terms:

About Aya Norbayah
Founder & Author : Aya Norbayah I'm Aya. I am a blogger since 2010. I'm really interested in blogging, internet business and marketing, SEO and also social media marketing. Currently, I'm also a Shaklee Independent Distributor [ID: 1100312].

57 thoughts on “Hidup Seorang Doktor

  1. huhu..kalau saya memang tak berani der..

  2. pasal kne hadap psakit yang blumurn darah n patah tulang tu tak kisah sgt..tp kne hadap mayat..tkut plak rsenyer… tp sblum amik spm smpai skang msih teringin nk amik medic..doakn sye kejar cita2 saya ye.. ^_^

  3. nmpk mcm susah je kn…
    itu apa sy tgk la..
    tk benti2 study je sepjg masa law ade kt rumah tu..
    tgk adik la..skrg adik dah masuk thn 3 dekat pmc..

    tp sedih bile de ckp..ye la..kite belajar nti sbb nk kene jg pesakit semua..mana leh salah..kau tkpe la..blajar lupa ke..tkpe..huhu…terasa disitu..seolah2..adakah hebat sgt jadi Dr. tu…
    nurul azieyan recently posted.." Topup Giveaway by SD and Mailey "My Profile

  4. cita2 yg tk tercapai…tp alhamdullilah ..ada hikmah…
    saya dah ke arah lain..yg saya rasa lebih meluas dn byk benda blh blajar dari hanya focus pd satu arah saja..hehe..
    nurul azieyan recently posted..Wordless Wednesday : Satu Masa DahuluMy Profile

  5. [...] berblogwalking. Melawat blog dan membaca post-post terbaru dari rakan-rakan blogger yang lain. Hidupnya sebagai seorang doktor tidak menghalangnya melakukan minatnya iaitu internet dan blogging. nuffnang_bid = [...]

  6. baca soalan2 atas ni rasa seram pulak, banyak betul pengorbanan doktor ni ek.. suka juga tgk drama2 jepun bab2 kedoktoran ni, mmg mencabar.. :D
    fariq recently posted..Anak Termakan Kondom Mcdonalds DisamanMy Profile

  7. Takpe . Yang penting gaji mahal . Hehe
    Aiman Aziz recently posted..Zalora Malaysia is the ….My Profile

  8. kak aya, sy mmg dri zaman skola dlu minat yg mendalam dalam bidang medic ni.. skrng sy blajar di matrik..lepas abis matrik sy fikir sy nk amek medic..sy nk tnye, mcm mne akak boleh luang kan mse akak utk stdy buku2 yg akak ckp kn td?..sy mahukan penjelasan lagi..

  9. assalamualaikum..kak..saya baru lepasan SPM..saya ade minat jugak nak jadi doktor tapi bile dgr mcm2 cerita ttg student yg ambil medic..saya takut pulak..

  10. saya baru lps upsr.. form 1.. huhu..~ teringin sgt… tapi yg kene ingt buku2 tebal tu x tahu lah boleh ke x… doakan result spm adik ok taw!

  11. [...] Heee.  Apabila berada di dalam bilik tu, doktor tu terkejut sebab dia kenal aku, dan dia tahu aku seorang doktor, lepas tu dia pun cakap,” Laa, kenapa doktor tak ambil nombor khas untuk staf?”Aku [...]

  12. Minat sgt2 tapi sy takut xmampu kak!! hrp2 la result spm ni okk

  13. blajaq separa perubatan pon dh xsangga tangkap kpala nk pikiaq.. tahan ja la, jnji pointer xterjunam turun.. nk jadi doktor xdak rezeki.

  14. terok nk jadi cmni..

  15. Umur saya 15 tahun dan bercita-cita nak jadi seorang Doktor.Mengambil masa berapa tahun baru jadi doktor kak?

    • Saya tolong Dr Aya jawabkan ya…

      Lepas SPM, boleh ambil program matrikulasi – setahun. Atau A level – 2 tahun. Kemudian pengajian universiti- kebanyakannya 5 tahun.

      Cuma satu nasihat, pilihlah universiti yang adik nak sertai betul- betul. Elakkan universiti yang tidak diiktiraf, nanti susah adik nak minta kerja sebagai houseman. Dijangka pada tahun 2016 semua jawatan doktor di kerajaan akan penuh, jadi tak semestinya lepas graduasi boleh dapat kerja…

  16. farmasi korang tak minat ke? tak sesibuk doktor la…quiet interesting…

  17. jom buka klinik dan sebelahnya farmasi :)
    halif recently posted..Pendispensan Ubat: Farmasis atau Doktor?My Profile

  18. salam kaka aya.sy memang bercita-cita sgt jadi doktor kak aya..dari kecik lagi..kuat sgt keinginan sy nak jd doktor.tapi baru2x ne sy dpt tahu sy ade sakit heart valve diseases..tak tau lah kalau sy mampu bertahan atau mampu pikul tanggungjawab bila jd doktor nnti..kak aya rasa sy patut atau mampu tak teruskan impian sy tu?? :( (

  19. macamna cara nak jadi doktor askar?

  20. kalau nak jadi doktor askar lepas matrik cammana?

  21. akak dh kawin ke belum?? seminggu berapa jam?? 34 jam kerja, tinggal berapa je untuk suami dengan anak2 akak..sy selalu gak laa dengar rintihan anak2 xsuka parent diorang especially law mak diorg jd doktor..betul ke doktor nie ego diorang tinggi??

  22. profesion idaman saya sejak kecil.. tapi tak kesampaian…

    hebat ni, masih sempat update blog ;)

  23. hanya yang betul2 kental saja layak bergelar doktor.. huhu
    Farish Ishak recently posted..5 PERKARA YANG MESTI DISEGERAKAN!My Profile

  24. [...] GoogleWanita tu adalah Aku… Hahaha.. Ok jangan gelak, sebelum ni, aku ada cerita bagaimana hidup seorang doktor kan? ok soalan seterusnya, sanggupkah korang dikencingkan oleh bayi bila jadi doktor? [...]

  25. Melatiqistyna says:

    Kalau mabuk darah cm akak ni, jadi nurse pon x lepas.. Hukk

  26. yg point ke- 3 tu, ‘Sanggup ke adik belajar ilmu anatomy badan manusia dengan mayat sebenar?’ mmg btul tu..tp mayat tu bkn yg bru lg..yg dh bape thun diawetkan..
    syu90 recently posted..Projek 100 Bloggers oleh Bro FramestoneMy Profile

    • Hehe.. Mayat baru okay juga…bau tak teruk sangat…tapi mayat yang diawet bau formalin kuat…perit hidung pedih mata berair.. Sambil nak tengok , sambil pegang pisau, sambil pedih mata….seksa seksa…

      Tentang mayat ni, jangan lupa…bila jadi doktor kena bedah mayat lepas accident/ kena bunuh, untuk post- mortem…mesti cekalkan hati gergaji tempurung kepala orang, tengok otak , isi perut dan sebagainya…tak boleh fikirkan badi mayat dan sebagainya….:) inspirasi untuk semua bakal doktor :)

  27. btul tu, mmg kena btol2 minat bru bleh amik medik..klau x minat, mmg susah ckit..
    syu90 recently posted..Projek 100 Bloggers oleh Bro FramestoneMy Profile

  28. Yas kompom tak leh jadi doktor…mabuk darahhh:)
    yas recently posted..[PIC] IKAN FLOWERHORN YANG AWESOMEMy Profile

  29. Begitulah kerja seorang doktor. Hati kena kental. Sapa berani silakanlah ye wahai adik2 sekelian.

  30. macam tak sanggup.tapi teringin juga.agak-agak macam mana ya tu??

  31. huhu saya tak sanggup. hati tisu..
    eiela recently posted..Seminar Affiliate Di Johor BahruMy Profile

  32. insyaAllah, bersedia.. Niat tu sudah tertanam dan dipasang dalam hati semenjak kecil..
    ella recently posted..Neelofa dan RosalindaMy Profile

  33. Kalau sudah pasang niat untuk menjadi seorang doktor tidak kira apa halangan sekalipun yang mendatang. Nanti boleh bekerja sendiri dengan buka klinik sendiri.

  34. 34 jam ya..lebih satu hari dah tu..hoho..saya tak minat jadi dktor, banyak kena ingat..engineer da bez..tapi lain orang lain mnat dia juga kan..hehe..
    Naziman recently posted..SKMM celcom sim prepaid broadband (pengalaman sebagai pengguna)My Profile

  35. kalau di tanya soalan2 di atas..jawapan chii..x sanggup…lebih2 lagi part berhadapan dengan pesakit kemalangan jalan raya..dengan keadaan yang berlumuran darah..ada yg patah…teriakan tangisan…T___T..cukup lah sekadar tgk drama ER..da tau betapa besar pengorbanan yg harus dilakukan..masa,tenaga dan boleh dikatakn segalanya
    chii recently posted..Aksi Budak Lelaki KacakMy Profile

  36. bab membaca tu yang aku malas sikit. baca surat khabar pun selalu tak habis…
    noorsyamsul recently posted..SITI NUR FATIHAH BUAT HAL LAGI!My Profile

    • aya dulu pun tak suka membaca.. dulu membaca untuk exam je..hehe..tapi skang, dah jadi blogger, minat plak membaca.. :)

  37. tak sanggup kak…hehe, saya nak jadi doktor falsafah..
    ainun recently posted..Pening dan BerpusingMy Profile

  38. biasanya doktor masa mula2 bertugas, bila patient meninggal, mesti rasa sedih. Tp lama kelamaan, dah jadi perkara biasa. Ada org kata, jadi doktor takde life.

  39. betulke, doktor masih kurang kat Malaysia nie? Saya tgk berlambak betul pelajar cemerlang lepasan SPM ambil medik.. APa pandangan doktor? Ada masa depan yg cerah bagi pelajar2 medik ni?

  40. Sanggup.. hahaha.. dah tua2 nak sanggup apa..
    Buat adik2 hati mau keras ok.. nak2 doktor askar..
    Jomtonton recently posted..Tidak Sah Pertandingan Berdasarkan ‘LIKE’ di FacebookMy Profile

  41. a’ahh..jd dktor mmg susah..tgk kawan2 yang amik medik.
    mmg macam2 diorg kena korbankan..
    minda dgn perasaan diorg mmg kena kuat..
    klu x..awal2 dah kecundang=)
    s recently posted..Grab The Latest Technology News Of TodayMy Profile

  42. sanggup, tapi masa apply tak dapat. jadi..jadilah benda lain. hehe..
    titan recently posted..Disebalik kekacakan WootMedia..My Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge