Hari Wanita Sedunia

Hari ini adalah 8 Mac 2013 iaitu Hari Wanita Sedunia atau International Woman’s day.

rahsia-buat-duit-video-youtuberahsia-buat-duit-video-youtube

Hari Wanita adalah hari bagi menghargai sumbangan dan pencapaian wanita di seluruh dunia. Kalau kita lihat dari sejarah sebelum wujudnya Hari Wanita Sedunia ini,wanita asalnya berjuang untuk untuk mendapatkan hak yang sama seperti lelaki dalam masyarakat, politik, ekonomi dan sosial. Mereka juga berjuang menentang diskriminasi terhadap wanita.

Mungkin kita boleh baca wikipedia ini.

Namun, pada tahun lepas, disebabkan jenayah ke atas wanita semakin hari semakin meningkat, contohnya jenayah rogol gadis beramai-ramai yang berlaku di India dan negara-negara lain, Maka, tema Hari Wanita Sedunia pada tahun 2013 adalah ” A promise is a promise: Time for action to end violence against women.”

Mengikut fakta dari United Nations:

  • Hampir 50 peratus keganasan seksual berlaku ke atas wanita atau gadis di bawah umur 16 tahun.
  • Secara global, 603 juta wanita tinggal di negara yang masih tidak mengiktiraf Domestic violence atau keganasan domestik sebagai jenayah.
  • Hampir 70 peratus wanita di dunia ini pernah mengalami gangguan atau keganasan seksual pada satu masa dalam hidupnya.

Inilah masanya wanita dan semua komuniti masyarakat bangun dan menyerlah untuk menentang keganasan dan diskriminasi ke atas wanita.

Logo One Woman

Sempena Hari Wanita Sedunia pada tahun ini, 2013, sebuah lagu ONE WOMAN telah dilancarkan. Lagu ini adalah gabungan suara 25 penyanyi dan artis dari lebih 20 negara bagi sama-sama memberi kesedaran kepada masyarakat tentang hak wanita dan sekaligus memperbaiki kehidupan wanita di seluruh dunia.

Lagu: One Woman

– Yuna adalah penyanyi yang mewakili Malaysia, best gak lagu ni ^_^-

Jika artikel di atas ini membantu, Harap dapat kongsikan dengan klik butang di bawah ini:

Langgan Percuma
Dapatkan TIPS blogging, perniagaan & pemasaran internet dari Dr Aya Norbayah, Founder BloggerWanita.com & Laporan Percuma TOP 10 Jutawan Internet & Teknologi Di Dunia.
We respect your privacy.
About Aya Norbayah
Pengasas & Penulis BloggerWanita.com adalah Dr Aya Norbayah iaitu seorang Ibu, doktor, blogger, Internet Marketer, affiliater, SEO & Graphic Lover dan usahawan internet wanita. Hubungi bloggerwanita@gmail.com untuk pengiklanan di blog ini yang telah mencecah 2 juta pembaca.

14 thoughts on “Hari Wanita Sedunia

  1. […] adalah 17 Mac 2013. 1 Million Women Purple Walk telah diadakan pada hari ini bersempena Sambutan Hari Wanita Antarabangsa 2013.1 Million Women Purple Walk adalah merupakan acara jalan kaki yang diadakan secara serentak di […]

  2. memang dah terlambat ucapkan selamat hari wanita tp tetap nak ckap jugak hahaha 🙂 dalam Islam skalipun wanita turut diutamakan 🙂
    FarhanahAdzlan recently posted..WW#18 Perempuan Nak Tunjuk Lawa… | Ustaz Azhar IdrusMy Profile

  3. the power of superwomen..hehe
    akhil recently posted..MacBook Pro 15" Terpakai Untuk DijualMy Profile

  4. mesti suka orang perempuan waktu nih..haha
    titan recently posted..Tukarkan batu menjadi emas.My Profile

  5. hidup wanita… heheh..

    selamat hari wanita aya.. lambat sehari dah.. 😛
    fariq recently posted..Lelaki Sekarang Minat Perempuan Lebih UmurMy Profile

  6. betapa pentingnya wanita didunia ini. ayat skema gila. hahah 🙂
    Anis recently posted..Nak RM50 takkk ?My Profile

  7. sudah lumrah hidup. lelaki mmg allah ciptakan untuk sukakan perempuan, tapi terlebih2 😛
    Hiburan recently posted..Shiro Dan Ustaz Azhar Idrus Dalam “Ustaz, Mu Tunggu Aku Datang”My Profile

  8. Hari Wanita sedunia bukan untuk maknyah :p hahaha

    Btw, Lagu tue best gak .
    Aiman Aziz recently posted..Datang Sini… Nak bagi RM50 nie !!!My Profile

  9. salam aya 🙂

    untung wanita ada hari ibu dan hari wanita…hehe 🙂

    hari wanita hari2…sbb wanita istimewa.

    ayie baru tau pasal lagu tu..nak dengar la

  10. Selamat Hari Wanita Sedunia kepada Aya dan wanita diluar sana.

  11. Wana wazm says:

    selamat hari wanita. =’)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge