Gaji Minimum Pekerja Di Malaysia, Berapa?

Hari ini 22hb Mac 2012, orang government dapat gaji. Semua tersenyum lebar nak terima duit tapi dah tengah-tengah bulan nanti, semua muka dah monyok dah. Hehe. Selepas bayar itu, bayar ini..

rahsia-buat-duit-video-youtuberahsia-buat-duit-video-youtube

Sebut pasal gaji, PM kita, Dato Sri Najib akan umumkan gaji minimum untuk pekerja-pekerja di Malaysia pada 1 Mei 2012 sempena Hari Pekerja nanti.Tak silap aku gaji minimum untuk pekerja swasta dan juga kerajaan. Semua orang tak sabar-sabar nak tau.

Korang agak-agaklah berapa gaji minimum ye? Rm500?RM900? RM1000? Sedangkan gaji pembantu rumah Indonesia pun nak minimum RM700, takkan pekerja Malaysia sendiri rendah dari tu kan?Apa pandangan korang?

– Check slip penyata gaji hari ini secara online, aku dapat tunggakan Rm1564, Tapi tak pasti tunggakan apa, takkan gaji baru SSM kot, Takpalah, nanti aku tanya unit kewangan, Alhamdulillah, rezeki. ^__^ –

Jika artikel di atas ini membantu, Harap dapat kongsikan dengan klik butang di bawah ini:

Langgan Percuma
Dapatkan TIPS blogging, perniagaan & pemasaran internet dari Dr Aya Norbayah, Founder BloggerWanita.com & Laporan Percuma TOP 10 Jutawan Internet & Teknologi Di Dunia.
We respect your privacy.
About Aya Norbayah
Pengasas & Penulis BloggerWanita.com adalah Dr Aya Norbayah iaitu seorang Ibu, doktor, blogger, Internet Marketer, affiliater, SEO & Graphic Lover dan usahawan internet wanita. Hubungi bloggerwanita@gmail.com untuk pengiklanan di blog ini yang telah mencecah 2 juta pembaca.

31 thoughts on “Gaji Minimum Pekerja Di Malaysia, Berapa?

  1. agak2 berapa yer? hurmmm
    Pezol Stylez recently posted..AKU SELALU SKODENG BLOG HEBAT INIMy Profile

  2. bapak aku keja ngn government sbgai ketua masyarakat masih dapat 700++ aku harap dia dapat something more than that, berkhidmat 24/7 kot, mcm PM ;P

  3. emmm…xsbr jgk…..tp majikan rmai x stuju kenaikan gaji bg swasta…ermmm….mcm2 kan…

  4. Ohh rezekilah tu! Belum check lagi penyata gaji bln ni,kot2 ada jugak….he,he:)
    teratai recently posted..SARANG BURUNG (BIRD’S NEST)My Profile

  5. Rasanya tak jadik kot gaji minimum ni. Terlalu banyak kekangan dan bantahan dari pihak majikan.

  6. Wang adalah sandaran untuk merelisasikan nikmat kehidupan..ianya alat untuk mendapatkan sesuatu..Jika ada tambahan rezeki WAJIB umat Islam bersyukur ya..

  7. wah…best gak tu dapat duit tuggakkan…rezeki..hehe
    ainun recently posted..Running Man Datang MalaysiaMy Profile

  8. tak tahu lah berapa minimum…tapi gaji bilal masjid lagi murah dari amah…
    ainun recently posted..Running Man Datang MalaysiaMy Profile

  9. kalau pembantu rumah indonesia rm700, jadi orang malaysia mesti double. RM1400 tu. hehe

  10. Banyak gak tunggakan tu…dah macam dapat bonus lak…apepun harap gaji minimum tuk swasta leh le cecah rm700…malu la kalau gaji amah pun boleh dpt rm700 kita yg anak tempatan bawah dr jumlah tu…
    yas recently posted..SIAPAKAH LELAKI KACAK 2012My Profile

  11. Banyak tungakkan tu, saya belum lagi, mungkin gaji bulan 4 kot .. ^__^
    anastasyea recently posted..Lelaki Kacak vs Wang Tunai RM5000My Profile

  12. sebagai pekerja swasta, saya boleh tengok je kegembiraan mereka yang bekerja dgn kerajaan. Tp takpe..rezeki masing2..harap nanti kalau kerajaan tetapkan gaji mininum untuk sektor swasta, nasib lebih terjamin.
    kimmie recently posted..Santai: Team Lunch di Restoran KokopelliMy Profile

  13. surirumah pun nak ada gaji gak..huhu..
    bardboo recently posted..Posisi Bersalin Yang Kita Perlu TahuMy Profile

  14. Pekerja teknikal swasta ditempat saya kerja gajinya rendah bermula RM1500. Bayangkan sudah bebelas tahun tangga gaji permulaan pekerja baru masih lagi sama RM1500. Rasanya memang patut kerajaan campurtangan supaya majikan swasta tidak mengambil kesempatan ke atas pekerja mereka.

    Bonus pula bukan jaminan.
    akubiomed recently posted..Pelancaran Kawasaki GT World dan Pusat GIVIMy Profile

    • Dahlah bonus bukan jaminan..malah kalo kerja kat swasta, kita pun tak stabil statusnya.. bila-bila masa boleh dibuang kerja…

  15. patotnya at least gaji RM2000. skang ni kos hidup mahal sgt
    rozuan recently posted..APA YANG PERLU DIBUAT SELEPAS MENDAPAT KEPUTUSAN SPM?My Profile

  16. alamak .. gaji suda? Aiseh .. belum check lagi ni.. thanks Aya sebab tolong beritahu .. gaji bulan lepas belum guna habis. Masa bujang ni, jimat sedikit. Masa selepas bujang, boros sikit, mungkin.
    iAwani recently posted..Samsung Tangguh Pelancaran Kemaskini Android 4 Untuk Galaxy NoteMy Profile

  17. wahh, leh la belanja kita..
    titan recently posted..Lelaki kacak berkaca mataMy Profile

  18. bensye org yg keja, tiap2 bln dpt gaji.heh.
    syu90 recently posted..Dolly Wink: Dapatkan Note Book FREEMy Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge