Gaji Minimum Pekerja Di Malaysia, Berapa?

Hari ini 22hb Mac 2012, orang government dapat gaji. Semua tersenyum lebar nak terima duit tapi dah tengah-tengah bulan nanti, semua muka dah monyok dah. Hehe. Selepas bayar itu, bayar ini..

Sebut pasal gaji, PM kita, Dato Sri Najib akan umumkan gaji minimum untuk pekerja-pekerja di Malaysia pada 1 Mei 2012 sempena Hari Pekerja nanti.Tak silap aku gaji minimum untuk pekerja swasta dan juga kerajaan. Semua orang tak sabar-sabar nak tau.

Korang agak-agaklah berapa gaji minimum ye? Rm500?RM900? RM1000? Sedangkan gaji pembantu rumah Indonesia pun nak minimum RM700, takkan pekerja Malaysia sendiri rendah dari tu kan?Apa pandangan korang?

– Check slip penyata gaji hari ini secara online, aku dapat tunggakan Rm1564, Tapi tak pasti tunggakan apa, takkan gaji baru SSM kot, Takpalah, nanti aku tanya unit kewangan, Alhamdulillah, rezeki. ^__^ –

31 thoughts on “Gaji Minimum Pekerja Di Malaysia, Berapa?

  1. Wang adalah sandaran untuk merelisasikan nikmat kehidupan..ianya alat untuk mendapatkan sesuatu..Jika ada tambahan rezeki WAJIB umat Islam bersyukur ya..

  2. Banyak gak tunggakan tu…dah macam dapat bonus lak…apepun harap gaji minimum tuk swasta leh le cecah rm700…malu la kalau gaji amah pun boleh dpt rm700 kita yg anak tempatan bawah dr jumlah tu…
    yas recently posted..SIAPAKAH LELAKI KACAK 2012My Profile

  3. Pekerja teknikal swasta ditempat saya kerja gajinya rendah bermula RM1500. Bayangkan sudah bebelas tahun tangga gaji permulaan pekerja baru masih lagi sama RM1500. Rasanya memang patut kerajaan campurtangan supaya majikan swasta tidak mengambil kesempatan ke atas pekerja mereka.

    Bonus pula bukan jaminan.
    akubiomed recently posted..Pelancaran Kawasaki GT World dan Pusat GIVIMy Profile

    1. Dahlah bonus bukan jaminan..malah kalo kerja kat swasta, kita pun tak stabil statusnya.. bila-bila masa boleh dibuang kerja…

      1. setuju.. kita belajar gila-gila tapi gaji tak cukup.. sedihlah.. huhu.. lagi-lagi, taraf hidup makin meningkat ni..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge