Error. Parsing JSON Request failed. Apa ini?

Error. Parsing JSON Request failed.and bla..bla..bla.. (panjang lagi kodnya)

Apa pulak Error Parsing JSON ni? Aku bukannya budak IT, Memang pening bila hadapi masalah macam ni. Actually dua hari lepas, aku alami masalah plugin commentluv yang tidak berfungsi. So, aku pun bertanyalah dengan owner Commentluv iaitu en. Andy. dan dia respons begitu cepat.

Oh ye, Aku dah lama beli Commentluv Premium, tapi tak pasang-pasang juga kat blog ini, bila dah dapat masalah, barulah nak install. 🙂

Jadi, en. Andy memberitahu kemungkinan ada plugin yang menghalang data commentluv masuk ke bahagian admin wordpress. Di bawah ini, respons beliau..

This is happening to you because when the plugin tries to access your admin-ajax.php file it is being redirected to your homepage instead of having the data from commentluv returned.

maybe you have security in your htaccess or other place/plugin to prevent access to the /wp-admin/ folder for non admins commentluv needs access to /wp-admin/admin-ajax.php for all users so it can use the wordpress native ajax features.

Andy Bailey
Da Management

So, aku pun try and error lah ,plugin yang mana menyebabkan masalah ini dan cuba change permission di cpanel dan macam-macam lagi . Akhirnya aku dapat juga.. jeng..jeng..jeng..

Rupa-rupanya plugin Under Construction yang menyebabkan masalah commentluv tidak berfungsi.. Sebelum ni, aku guna plugin ini untuk buat penambahbaikan BloggerWanita.com.

Sebenarnya, selepas kita da tak nak guna plugin ini, pastikan kita Deactivate kan. Bukan sekadar klik butang off di Setting plugin tersebut. Kalau tak deactivate, data commentluv tidak dapat dipaparkan seperti biasa di bahagian komen blog korang.

So, hopefully, sharing ini dapat membantu rakan blogger yang lain yang mungkin ada masalah macam ni. Terima kasih pada yang sudi membantu.


The CommentLuv Plugin

Apa komen korang?

Jika artikel di atas ini membantu, Harap dapat kongsikan dengan klik butang di bawah ini:

Hasil Carian Popular

INFO: Jika rakan-rakan pembaca berminat untuk belajar langkah demi langkah menjana pendapatan online melalui perniagaan dropship & affiliate dalam bentuk e-commerce untuk pasaran antarabangsa, Tuan Nazrin & Tuan Rashvin ada menyediakan satu panduan lengkap & kursus video tutorial untuk newbie, intermediate dan advanced bagaimana menjana pendapatan sambilan dengan mata wang USD.100% Praktikal.

--> Boleh Klik Sini Untuk Daftar < --

About Aya Norbayah
Pengasas & Penulis BloggerWanita.com adalah Dr Aya Norbayah iaitu seorang Ibu, doktor, blogger, Internet Marketer, affiliater, SEO & Graphic Lover dan usahawan internet wanita. Hubungi bloggerwanita@gmail.com untuk pengiklanan di blog ini yang telah mencecah 2 juta pembaca.

13 thoughts on “Error. Parsing JSON Request failed. Apa ini?

  1. Good info…

    Salam kenal dari blogger pemula 😉
    Aru Martino recently posted..Daftar Nama Tempat Belajar Bisnis Online Secara Gratis di FacebookMy Profile

  2. yes, stuju part last tu.. kalau dh plugin tu tak digunakan lagi, deactivated jea.. leh kurangkan berat blog at the same time.. (dulu pernah guna wordpress self host dan plugin ni, so tahu sikit2)
    Farish Ishak recently posted..5 Jenis Makanan Pencegah Kanser Payu DaraMy Profile

  3. Den bab2 ni lagi kantoi banyak…..seb bek dh okey

  4. oh .. nampaknya plugin CommentLuv ini sungguh bagus! meransang aliran komen dengan lebih banyak kerana ia memberi link kepada blogger yang memberi komen, rajin atau kurang rajin..
    iAwani recently posted..Microsoft Halang Pekerja Beli Mac, iPadMy Profile

  5. Si Andy tu memang bagus,.. dulu slalu jugak email ngan dia masa commentluv baru2 dikeluarkan belum ada yg premium. Orangnya cukup humble dan ramah.

  6. biasanya memang plugin lain yang wat kacau. selalu, test satu-satu semua plugin yang ada. baru tau ada masalah kat mana. so far, commentluv dah ok sekarang. hehe..
    titan recently posted..Lelaki kacak harus tahu puaskan isterinya.My Profile

  7. haha, see, kan saya dah cakap
    cuba deactivated plugin yang kita tak guna..sebab kekadang ada certain plugin yang outversion dia tak compatible dengan wp sekarang..peace 🙂

    p/s saya noob jugak, tak pandai IT pun 😛
    caenz recently posted..Rolling In The Deep, Versi Muzikal CinaMy Profile

  8. ok, dah settle la kiranya.Alhamdulillah =)
    rozuan recently posted..PENULIS BLOG PERLU ADA RASA CINTA PADA NEGARAMy Profile

  9. setakat ni tak pernah lagi dapat masalah ni. lepas ni kalau timbul masalah ni dah ada penyelesaiannya kat sini 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge