Cara Pengiraan Gaji Baru SSM 2012

Sekarang ni,  laman web Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) sangat sibuk dan very slow loading. Mungkin Semua orang nak check sendiri jumlah kenaikan 13 peratus gaji hakiki . Laman sesawang JPA menyediakan laman pengiraan untuk penjawat awam mengira sendiri kenaikan gaji mereka. Alaa, macam Kalkulator yang dah diformulakan. ^__^

rahsia-buat-duit-video-youtuberahsia-buat-duit-video-youtube

Cara Pemindahan Pengiraan Gaji Baru SSM

Korang dah muat turun Pekeliling untuk Gaji Baru SSM 2012? Kalau dah, jom kita cuba pula kira gaji baru selepas kenaikan gaji 13% ini. Mudah je.

Contoh Pengiraan:

Katakan Gaji hakiki si A adalah RM1500

Maka gaji baru adalah RM1500 X 13% = RM1695  , kenaikan gaji adalah RM195

Kelebihan kenaikan 13% ini adalah, kalau gaji pokok atau gaji hakiki tinggi, maka kenaikan gaji pun tinggi juga.

 

Contohlah Gaji hakiki si B adalah RM5000,

Maka gaji terbaru adalah RM5000 X 13%= RM 5650, Kenaikan gaji adalah RM650

 

Oklah tu, makin senior kakitangan awam tu, maka makin tinggi gaji hakiki dia, maka tinggilah kenaikan gajinya. Ini bersesuaian dengan perkhidmatan yang telah diberikan selama ini. Betul tak?

Semua penjawat awam termasuk guru, doktor, polis dan lain-lain menikmati kenaikan gaji untuk tahun 2012. Dahlah naik gaji, dapat lagi tunggakan dari 1 Januari 2012. Alhamdulillah. Rezeki…

So, rakan blogger dah ada plan apa-apa ke dengan kenaikan gaji ni?

 

Jika artikel di atas ini membantu, Harap dapat kongsikan dengan klik butang di bawah ini:

Langgan Percuma
Dapatkan TIPS blogging, perniagaan & pemasaran internet dari Dr Aya Norbayah, Founder BloggerWanita.com & Laporan Percuma TOP 10 Jutawan Internet & Teknologi Di Dunia.
We respect your privacy.
About Aya Norbayah
Pengasas & Penulis BloggerWanita.com adalah Dr Aya Norbayah iaitu seorang Ibu, doktor, blogger, Internet Marketer, affiliater, SEO & Graphic Lover dan usahawan internet wanita. Hubungi bloggerwanita@gmail.com untuk pengiklanan di blog ini yang telah mencecah 2 juta pembaca.

9 thoughts on “Cara Pengiraan Gaji Baru SSM 2012

  1. kalau gaji rm10000 ke atas. memang puas hati. naik gaji rm1000. itupun kalau ada gji rm10000. hoho
    Naziman recently posted..Promosi Celcom banyak menipu dan tak kacak Part 3My Profile

  2. Alhamdulillah. diharap penjawat awam lebik bersemangat untuk memberi perkhidmatan yang ‘lebik’ baik memandangkan gaji pun dah ‘lebih’…
    noorsyamsul recently posted..BAS RAPIDKL TERBAKAR LAGI!My Profile

  3. Senang ada kemudahan online untuk buat pengiraan. Yang kerja swasta ini bilalah hendak dapat kenaikkan gaji dan bonus? 🙂
    akubiomed recently posted..Yang rajin komen di blog AkuBiomed bulan MarMy Profile

  4. gaji kak aya mesti naik banyak kan… boleh la belanja saya… 😀
    ainun recently posted..First Time Cashout ChurpchurpMy Profile

  5. ramai tengah kira ni…saya pun tengah kira-kira nak minta bonus ngan ahli keluarga…hehehe
    ainun recently posted..First Time Cashout ChurpchurpMy Profile

  6. kira sendiri lagi cepat kan..hehe..
    bardboo recently posted..Mitos KejayaanMy Profile

  7. bestnye dh ada gaji..xsabar nk keje lps abes belajar nih..hihi

  8. kira ok la tuh…..kalau komplen nnti lmbt lg naik gaji

  9. wow…bagusla camtu…baru la nampak adil…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge