Cara Pengiraan Gaji Baru SSM 2012

Sekarang ni,  laman web Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) sangat sibuk dan very slow loading. Mungkin Semua orang nak check sendiri jumlah kenaikan 13 peratus gaji hakiki . Laman sesawang JPA menyediakan laman pengiraan untuk penjawat awam mengira sendiri kenaikan gaji mereka. Alaa, macam Kalkulator yang dah diformulakan. ^__^

Cara Pemindahan Pengiraan Gaji Baru SSM

Korang dah muat turun Pekeliling untuk Gaji Baru SSM 2012? Kalau dah, jom kita cuba pula kira gaji baru selepas kenaikan gaji 13% ini. Mudah je.

Contoh Pengiraan:

Katakan Gaji hakiki si A adalah RM1500

Maka gaji baru adalah RM1500 X 13% = RM1695  , kenaikan gaji adalah RM195

[highlight]Kelebihan kenaikan 13% ini adalah, kalau gaji pokok atau gaji hakiki tinggi, maka kenaikan gaji pun tinggi juga.[/highlight]

 

Contohlah Gaji hakiki si B adalah RM5000,

Maka gaji terbaru adalah RM5000 X 13%= RM 5650, Kenaikan gaji adalah RM650

 

Oklah tu, makin senior kakitangan awam tu, maka makin tinggi gaji hakiki dia, maka tinggilah kenaikan gajinya. Ini bersesuaian dengan perkhidmatan yang telah diberikan selama ini. Betul tak?

Semua penjawat awam termasuk guru, doktor, polis dan lain-lain menikmati kenaikan gaji untuk tahun 2012. Dahlah naik gaji, dapat lagi tunggakan dari 1 Januari 2012. Alhamdulillah. Rezeki…

So, rakan blogger dah ada plan apa-apa ke dengan kenaikan gaji ni?

 

9 thoughts on “Cara Pengiraan Gaji Baru SSM 2012

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge