Buasir Yang Berulat!

Dua hari lepas…

Pukul 1 pagi, seorang pakcik berusia 51 tahun datang ke unit kecemasan disebabkan berak berdarah selama 2 hari. Pakcik tu seorang OKU, terencat akal sejak kecil lagi selepas dia terkena sawan pada usia 2 tahun. Pakcik tu juga ada masalah penyakit buasir atau dalam medical term nya Haemorrhoid selama 3 tahun. Tapi hanya buat rawatan tradisional je.

haemorrhoid atau buasir

Gambar Hiasan : Credit to Sihatselalu

Dari segi kebersihan diri, memang tidak memuaskan. Pakcik tu dijaga oleh ibubapanya yang juga sudah pun berusia 70-an. Kesian tengok, dua-dua dah tua.

Apa yang menggelikan ketika buat pemeriksaan di bahagian duburnya atau anus, aku dapati terdapat ulat kecil yang begitu banyak dan berbau. Bagaimana Anusnya boleh berulat? Mungkin sebab duburnya dah terluka dan kotor. Kami pun terpaksa membersihkan lubang najisnya dan membuang ulat-ulat yang ada. Pakcik tu aku tahan dan masukkan ke wad untuk rawatan lanjut.

Moral of the story, Jagalah kebersihan diri anda. Jangan biarkan buasir anda melarat. Ceh! Macam iklan plak.hehe.

9 thoughts on “Buasir Yang Berulat!

 1. salam aya ,

  ni mesti nurse kan … bagus profesion ni walopun trpakse brgelumang dgn mcm2 pesakit dan penyakit …

  buasir ni pun slalu trjadi pd wanita2 lepas brsalin kan ? mudah2an dijauhkanlah ..

 2. adeiiihhhh.. macam2 hal.. macam2 penyakit manusia ni kan.. tu baru buasir.. belum kes mayat berulat.. dr pernah hadapi situasi mayat berulat.. kalau ada bleh share experice??

  anyway.. saya bangga ngan dr sebab sanggup melaksanakan tugas dr yg sangat mencabar merawat pesakit walaupun tiada hubungan kekeluargaan..
  Faina recently posted..IKLAN : RUMAH UNTUK DI SEWAMy Profile

  1. itu memang dah tanggungjawab Faina… mesti kita buat.. kalo tak nanti dituntut di akhirat plak… nauzubillah…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge