Blog Lelaki VS Blog Wanita

Blog wanita VS Blog Lelaki? Macam perlawanan bola sepak plak.. Singapura VS Malaysia… 🙂

Hari aku sekadar nak kongsi info tentang keyword mana yang popular antara blog lelaki dan blog wanita. Semalam aku saja-saja check keyword blog wanita kat Google Search dan aku perhatikan lebih kurang 112 juta laman menggunakan kata kekunci atau keyword ni. So aku terfikir la pula nak check keyword lelaki pula, dan keputusan carian hanya 29 juta laman. Ini bermaksud keyword blog wanita adalah lebih popular digunakan berbanding dari keyword blog lelaki.

keyword-panas-popular

Penting ke Keyword ni?

Penting dari segi SEO atau search engine optimization. Maksudnya kalo kita nak blog kita tersenarai tinggi di Enjin carian seperti Google atau Yahoo, kita kena bijak memilih keyword yang popular untuk diletakkan dalam setiap post atau penulisan kita. Jadi, bila orang taip keyword tersebut di search engine, maka blog kita akan tersenarai tinggi.

Itu je, simple je post hari ini, harap dapat membuat kita berfikir sedikit tentang penggunaan keyword. Apa komen korang?

16 thoughts on “Blog Lelaki VS Blog Wanita

    1. emm.. mula-mula kena faham apa itu Search engine optimization Atau SEO. Banyakkan menggunakan kata Keyword dalam setiap tajuk post dan kandungan post blog Joesakura..

  1. teng’s info. Nak tambah – selain pilih keyword tuk onpage guna adword kena juga tgk saingan yg dah memperjudikan keword tu pada SERP. Tgk Backlink dan niche keseluruhan blog dorang yg dah ada kat 1st page. Kalo boleh makan pakai la keyword tu. kalo x boleh makan tp nak pakai, kena perkukuhkan diri gak tu hahaha..

    Tp nak senang cari keyword lain tp sama maksud yg org kerap search juga. 😀
    shah URL recently posted..Iklan KL GangsterMy Profile

  2. SS atas tuh untuk menentukan bape byk site yg menggunakan keyword tuh. makin kurang kiranya makin kurang persaingan untuk ranking ke 1st page google. Yang paling penting kene check jumlah search kat google guna adword tool.

    Sekadar kongsi ilmu yg tak seberape ni. [^_^]
    hanafi recently posted..Pekene Cendol Hameed di Pekan, PahangMy Profile

    1. Terima kasih Hanafi.. betul tu..cara yang bagus check keyword adalah menggunakan Google Adword Tools..

  3. Mengikut ilmu yg aku ada.. selalunya aku akan menggunakan adword keyword tool untuk mengkaji kepopularan sesuatu keyword. Sebagai contoh global monthly searches untuk “blog wanita” adalah 4,400 tetapi untuk “blog lelaki” adalah 8100. Ini menunjukkan keyword “blog lelaki” lebih byk disearch di google.
    SS yang ditunjukkan hanya untuk mengetahui berape byk site yg menggunakan keyword tersebut. Makin kurang results tuh bermakna makin kurang persaingan untuk mendapat 1st page kat google.
    Sekadar berkongsi. [^_^]
    hanafi recently posted..Pekene Cendol Hameed di Pekan, PahangMy Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge