Biasiswa Sambung Jadi Doktor Pakar?

Hari ini, baru balik kerja dan terdengar berita kat radio dan baca kat Bernama tentang 800 orang doktor akan diberikan biasiswa bagi melanjutkan pengajian peringkat kepakaran dalam pelbagai disiplin mulai tahun ini,diumumkan oleh Menteri Kesihatan Datuk Seri Liow Tiong Lai.

rahsia-buat-duit-video-youtuberahsia-buat-duit-video-youtube

Beliau berkata lagi biasiswa kementerian kesihatan itu bertujuan melahirkan lebih ramai doktor pakar di hospital-hospital daerah di seluruh negara.Tambahan lagi pada masa ini, hanya terdapat 2500 doktor pakar pelbagai bidang yang berkhidmat di hospital seluruh negara berbanding 18000 doktor biasa.

Sumber: BERNAMA  Photo: CLIPARTHEAVEN

Aku sangat setuju dengan kemudahan biasiswa ini untuk para doktor. Sebab majoriti doktor-doktor yang sambung belajar menjadi doktor pakar ini sudah berumahtangga dan mempunyai tanggungan dan tanggungjawab terhadap anak-anak dan keluarga, jadi dengan adanya bantuan biasiswa ini sekurang-kurang mampu mengurangkan beban dan stress mereka.

Betul tak? Apa pandangan korang?

Jika artikel di atas ini membantu, Harap dapat kongsikan dengan klik butang di bawah ini:

Langgan Percuma
Dapatkan TIPS blogging, perniagaan & pemasaran internet dari Dr Aya Norbayah, Founder BloggerWanita.com & Laporan Percuma TOP 10 Jutawan Internet & Teknologi Di Dunia.
We respect your privacy.
About Aya Norbayah
Pengasas & Penulis BloggerWanita.com adalah Dr Aya Norbayah iaitu seorang Ibu, doktor, blogger, Internet Marketer, affiliater, SEO & Graphic Lover dan usahawan internet wanita. Hubungi bloggerwanita@gmail.com untuk pengiklanan di blog ini yang telah mencecah 2 juta pembaca.

8 thoughts on “Biasiswa Sambung Jadi Doktor Pakar?

  1. Saerah Sober says:

    Assalamualaikum w.b.t,
    kpd dr. aya, saya ni masih belajar lg n mengharapkn diri ni mnjadi doktor gak. saya nk tanya kat dr, wat master tuh bkn specialist eh? klu nk jd specialist mcm mane lepas kite dh dpt MBBS? klu boleh dr. reply kat emel saya pon xpe. =)

    • walaikum salam Saerah.. first adik kena tamat MBBS dulu, lepas tu kerja dengan kerajaan wajib 3 tahun dan lepas tu boleh apply master atau specialist.. ini kalo kat malaysia lah..

  2. wah baru tahu aya ni doktor.. huhu respek2, bukan senang doktor nak cari time nak berblogging

    • Thanks Aiman.. ramai juga doktor yang blogging ..but mungkin tak jumpa lagi..hehe..bakal doktor adalah, adik Fatin Liyana… 🙂

  3. mestilah sy setuju kak aya..skurang2nya doktor tak lah rasa terbeban sgt nak smbung belakar bila ada biasiswa..perkara yg baik ni..

    kak aya bila nak smbung buat doktor pakar plak? hehe

  4. Memang bagus sangat langkah yang diambil oleh kementerian kesihatan tersebut.Dengan bertambahnya bilangan doktor pakar ini,kita mengharapkan agar perkhidmatan di hospital-hospital kerajaan yang memerlukan khidmat doktor pakar ni akan bertambah meningkat selari dengan moto satu malaysia ni: “Rakyat Didahulukan Pencapaian Diutamakan”
    PakarBuahPinggang recently posted..10 Langkah Untuk Elakkan Penyakit Buah PinggangMy Profile

    • dan dengan ramainya doktor pakar, kos pengangkutan pesakit dari kawasan daerah dapat dikurangkan.. tidak perlu ke referrel center…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge