Bayi Perempuan Gergasi?

Semalam, jalan-jalan ke Kosmo.com.my, terbaca lah kisah tentang seorang bayi perempuan gergasi dilahirkan di Wigan, Britain.

rahsia-buat-duit-video-youtuberahsia-buat-duit-video-youtube

Gergasi? Jangan salah faham, sebenarnya bayi ini dikatakan seperti gergasi sebab berat lahirnya adalah 5.6 kg, iaitu kedua terberat di dunia selepas bayi yang dilahirkan di Aversa, Itali pada tahun 1955, iaitu 10.17kg.

Nama bayi ini adalah Libby.

5.6 kg? Bayi? berat tu. Baby yang paling berat, pesakit aku lahirkan pun, hanya 4.5 kg. Itupun dah setengah mati nak keluarkan bayi tu, ini kan pula 5.6 kg. Tak tahu lah macam mana.

Biasanya, ibu-ibu yang mengidap Kencing Manis ( Gestational Diabetes Mellitus ) ketika mengandung cenderung melahirkan bayi yang besar dan berat iaitu melebihi 4.0 kg dan bayi-bayi ini juga cenderung untuk dapat pelbagai penyakit seperti masalah jantung, masalah saraf tunjang dan banyak lagi yang berkaitan kecacatan perkembangan organ-organ bayi.  Jadi, semua ibu-ibu kena kawal makanan ketika mengandung supaya tak dapat kencing manis. Ok? 🙂

Jika artikel di atas ini membantu, Harap dapat kongsikan dengan klik butang di bawah ini:

Langgan Percuma
Dapatkan TIPS blogging, perniagaan & pemasaran internet dari Dr Aya Norbayah, Founder BloggerWanita.com & Laporan Percuma TOP 10 Jutawan Internet & Teknologi Di Dunia.
We respect your privacy.
About Aya Norbayah
Pengasas & Penulis BloggerWanita.com adalah Dr Aya Norbayah iaitu seorang Ibu, doktor, blogger, Internet Marketer, affiliater, SEO & Graphic Lover dan usahawan internet wanita. Hubungi bloggerwanita@gmail.com untuk pengiklanan di blog ini yang telah mencecah 2 juta pembaca.

6 thoughts on “Bayi Perempuan Gergasi?

  1. very informative! just nak share, saya dulu kene GD 2 kali masa pregnant..tapi GD saya sgt terkawal, sekali je minum air gula, pastu takyah jumpa doktor dah..bg ibu2 yang alami masalah yg sama, sy recommend bnykkan fiber mcm yg doc suggest,,saya consume fiber shaklee..sgt2 puas hati..jemput baca fiber bantu kurang diabetes/diabetes turun dalam 3 hari/GD terkawal dengan pengambilan fiber/ibu sihat anak pun sihat
    adaa recently posted..Breastfeeding Set: SET B ,SET E OR TRIPPLE M FOR ME?My Profile

    • yang penting kena kawal makan dan minum masa mengandung.. make sure berat badan tak naik..kalo tak mudah dapat gestational diabetes melitus dan lepas tu dapat baby besar…lepas tu susah nak bersalin.huhu

  2. salam.. betol ke bayi kedua terberat didunia 5.6 kg.. saya dulu lahir kt klang tahun1984 pon 5.6 kg jugak.. so mcmane ni nak kira..? keh3

  3. baby gergasi o…..
    besemangat mau bikin baby gergasi ni..hekhek

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge