Bagaimana Cara Tukar Skim KWSP ke Pencen?

Kebanyakan pegawai perubatan atau doktor-doktor di Hospital Kerajaan ramai memilih Skim KWSP berbanding Skim Pencen. Kenapa? sebab ramai yang tak akan bertahan di Kerajaan dan ramai yang akan keluar swasta atau buka klinik sendiri sebab mungkin pendapatan yang lebih lumayan dan beban kerja yang kurang.

Kumpulan wang simpanan pekerja

 

Pelaburan Emas Yang Menguntungkan, Simpanan Masa Depan – Klik Sini

 

Sebelum ini, aku pun masih ragu-ragu sama ada nak pilih KWSP atau Pencen.  Masa tu aku masih doktor pelatih, so,aku pun pilihlah KWSP tanpa berfikir lebih panjang. Tapi apabila aku lebih berfikir dan bandingkan kebaikan antara KWSP dan Pencen, aku lebih suka memilih Pencen. Yelah, kalo dah umur 60 tahun, duit banyak pun, nak guna apa? emmm.. risau duit habis macam tu je..Lagi satu, kalo umur tak panjang pun, at least anak-anak boleh dapat benefitnya setiap bulan.

Tapi masalahnya, aku minta tolong dengan pegawai tadbir di hospital yang aku kerja untuk uruskan penukaran skim ini, malangnya urusan tersebut tidak berjaya sebab keputusan ini telah dihantar dari JPA tak silap. Aku telah bertugas di hospital lebih 3 tahun.

Ada sesiapa tahu tak bagaimana caranya nak tukar skim KWSP ke Pencen? any idea?

UPDATE: Keputusan Pilihan Skim Pencen VS Skim KWSP adalah Muktamad

7 thoughts on “Bagaimana Cara Tukar Skim KWSP ke Pencen?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge