Bagaimana Cara Re-publish Post atau Artikel yang Lama bagi Blog WordPress?

Selamat pagi semua, hari ini, aku nak tunjuk salah satu kelebihan menggunakan blog wordpress iaitu kita boleh menerbitkan semula artikel atau post yang lama-lama kat blog kita. Bagaimana cara re-publish post lama ni?

Mudah sahaja..

  • Mula-mula, pergi ke Dashboard blog wordpress kita.
  • Klik button Posts dan Pilih post/ artikel lama yang ingin diterbitkan semula ( re-publish ). Contoh: Aku nak edit post aku yang bertajuk Kenali BloggerWanita.com yang pada mulanya ditulis dan post pada 20/3/2010 dan ingin diterbitkan semula pada hari ini.

cara-republish-wordpress-blog-post-1

  • Dalam bahagian Edit post ini, kita akan lihat pada bahagian kanan, terdapat area Publish seperti screenshot di bawah:

cara-republish-wordpress-blog-post-2

  • Kemudian, kita boleh Edit masa dan tarikh yang ingin kita paparkan semula post atau artikel kita yang lama. Klik OK dan kemudian klik update post atau schedule. Lihat screenshot di bawah:

cara-republish-wordpress-blog-post-3

Mudah je kan? Tak perlu guna plugin tambahan pun. Semoga berjaya…

21 thoughts on “Bagaimana Cara Re-publish Post atau Artikel yang Lama bagi Blog WordPress?

    1. post takkan menjadi dua.. tapi post tu di renew je.. so yang lama kira takdalah.. lebih kurang macam tu..

  1. Informasi yang sangat baik dan bermanfaat telah diberikan dalam artikel ini. Ini adalah posting yang paling penting.

    1. sama-sama saudara…kita belajar perlahan-lahan… lama-lama kita boleh jadi expert WordPress ni..hehehhe

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge