Bagaimana Cara Re-publish Post atau Artikel yang Lama bagi Blog WordPress?

Selamat pagi semua, hari ini, aku nak tunjuk salah satu kelebihan menggunakan blog wordpress iaitu kita boleh menerbitkan semula artikel atau post yang lama-lama kat blog kita. Bagaimana cara re-publish post lama ni?

rahsia-buat-duit-video-youtuberahsia-buat-duit-video-youtube

Mudah sahaja..

  • Mula-mula, pergi ke Dashboard blog wordpress kita.
  • Klik button Posts dan Pilih post/ artikel lama yang ingin diterbitkan semula ( re-publish ). Contoh: Aku nak edit post aku yang bertajuk Kenali BloggerWanita.com yang pada mulanya ditulis dan post pada 20/3/2010 dan ingin diterbitkan semula pada hari ini.

cara-republish-wordpress-blog-post-1

  • Dalam bahagian Edit post ini, kita akan lihat pada bahagian kanan, terdapat area Publish seperti screenshot di bawah:

cara-republish-wordpress-blog-post-2

  • Kemudian, kita boleh Edit masa dan tarikh yang ingin kita paparkan semula post atau artikel kita yang lama. Klik OK dan kemudian klik update post atau schedule. Lihat screenshot di bawah:

cara-republish-wordpress-blog-post-3

Mudah je kan? Tak perlu guna plugin tambahan pun. Semoga berjaya…

Jika artikel di atas ini membantu, Harap dapat kongsikan dengan klik butang di bawah ini:

Langgan Percuma
Dapatkan TIPS blogging, perniagaan & pemasaran internet dari Dr Aya Norbayah, Founder BloggerWanita.com & Laporan Percuma TOP 10 Jutawan Internet & Teknologi Di Dunia.
We respect your privacy.
About Aya Norbayah
Pengasas & Penulis BloggerWanita.com adalah Dr Aya Norbayah iaitu seorang Ibu, doktor, blogger, Internet Marketer, affiliater, SEO & Graphic Lover dan usahawan internet wanita. Hubungi bloggerwanita@gmail.com untuk pengiklanan di blog ini yang telah mencecah 2 juta pembaca.

21 thoughts on “Bagaimana Cara Re-publish Post atau Artikel yang Lama bagi Blog WordPress?

  1. panduan yang menarik dan sangat komplit….thnk’s infonya
    newbei ngetop.blog tutorial recently posted..Ombak rindu mp3 download+lirik laguMy Profile

  2. kalau plugin, post lama tu akan di delete. yang cikblogger buat nie post tu masih ada menjadi 2 atau yang lama akan didelete..

    tqs!

    • post takkan menjadi dua.. tapi post tu di renew je.. so yang lama kira takdalah.. lebih kurang macam tu..

  3. Informasi yang sangat baik dan bermanfaat telah diberikan dalam artikel ini. Ini adalah posting yang paling penting.

  4. Re-publish post artikel lama sepertinya bisa juga untuk dilakukan , begitu juga sebaliknya kita juga dapat melakukan posting artikel di tanggal yang mundur yang kita kehendaki ,,caranya mungkin hampir sama dengan yg dilakukan diatas,
    yonobae recently posted..Life Insurance Plan for You and Those You Care AboutMy Profile

  5. berbagi ilmu yang bermanfaat mempunyai nilai yg baik,,,
    rojas recently posted..The Charm of Beautiful Kuta Beach in BaliMy Profile

  6. memang perlu jika ada pertambahan maklumat dalam entri lama..

  7. teknik yang sangat mudah untuk dipraktikkan..
    Insya Allah nanti saya cuba buat hehe
    Syafrizal recently posted..Pemasaran email yang sangat berkesanMy Profile

  8. Karangan bagus, rencana berguna kepada sesiapa pun.

  9. Terima kasih admin dengan perkongsian di atas.Samalah dengan saya pun,masih banyak lagi yang perlu dipelajari dengan wordpress ni.
    PakarBuahPinggang recently posted..Potassium &amp Kaitannya Dengan Penyakit Buah Pinggang KronikBah 2My Profile

    • sama-sama saudara…kita belajar perlahan-lahan… lama-lama kita boleh jadi expert WordPress ni..hehehhe

  10. alamak saya memang dah ketingalan la..masih guna blogspot je lagi ni.mungkin satu ari nanti saya pasti pakai wordpress..TQ admin..

  11. hehe..wordpress mmg terbaik..mcm2 yg kita nak buat boleh je.. 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge