Bagaimana Buat Link Exchange antara Blog?

4 hari yang lepas, salah seorang pengunjung BloggerWanita.com iaitu saudari Sha ada bertanya dengan aku, bagaimana nak buat link exchange antara blog. Sebab Sha ni baru je berblogging. Tiba-tiba terlintas lah nak buat tutorial yang mudah bagaimana nak bertukar-tukar link dengan rakan blogger yang lain. Aku pun masa mula-mula berblogging pun tak tau juga pasal benda ni. heee.

Napa nak buat link exchange antara blog?

Nak tingkatkan trafik? Nak blog banyak pengunjung? mestilah, tanpa pengunjung, tak meriah lah blog kita.

Buat pengiklanan secara percuma dengan bertukar-tukar link sesama blog atau kita panggil dalam bahasa orang puteh Link Exchange adalah salah satu cara mudah nak banyakkan pelawat ke blog kita. Di bawah aku akan tunjukkan 3 langkah mudah buat link exchange antara blog. InsyaAllah, Mudah je.

Langkah 1

  • Cari mana-mana blog yang sudi bertukar-tukar link dengan korang. Bagaimana nak tahu?
  • Cara yang mudah  adalah cari dekat enjin carian seperti Google atau Yahoo.
  • Taipkan keyword ” Tukar Link ” atau ” Link Exchange” kat ruangan search enjian carian. Lihat gambar di bawah.

Pilih Pages from Malaysia jika ingin bertukar link dengan blog orang Malaysia. # Senarai laman blog yang sudi bertukar link akan terpampang kat enjin carian tersebut.

Langkah 2

Letakkan link blog yang korang nak tukar link dekat blog list/ blogroll korang. Bagi blog blogspot, korang boleh gunakan gadget bloglist seperti gambar di bawah.

Klikkan pada ADD GADGET di ruangan Layout blogspot anda
Kemudian,Klik pada Blog list
Masukkan Link URL Blog yang anda nak link exchange
Senarai bloglist anda boleh diletakkan di sidebar blog atau mana-mana posisi blog yang anda inginkan.

Langkah 3

Selepas korang letakkan link blog tersebut, korang perlu beritahu dengan pemilik blog berkenaan supaya dia juga meletakkan link blog korang di dalam bloglistnya. ok? . Macam ” win-win situation” la. :)

P/S: Hopefully, tutorial yang simple mampu membantu new blogger. Sebarang idea, boleh lah tambah kat ruangan komen di bawah. Tanpa New Blogger Siapalah Pro Blogger. ceewah.kalah Karam Singh. hehe

Jika suka post ini, klik mana-mana butang di bawah ni:

Incoming search terms:

About Aya Norbayah
Founder & Author : Aya Norbayah I'm Aya. I am a blogger since 2010. I'm really interested in blogging, internet business and marketing, SEO and also social media marketing. Currently, I'm also a Shaklee Independent Distributor [ID: 1100312].

91 thoughts on “Bagaimana Buat Link Exchange antara Blog?

  1. salam…link xchange kepada blog ini…harap silaturahim akan terjalin…

  2. erm thanks,, jom follow blog sy http://sungguhsedap.blogspot.com/
    jgn lupa buat link exchange tq.

  3. Nice Blog ..
    Lets Exchange Link ..
    If dapat Exchange Banner lagi bagus ..
    Jom singgah dan lepak-lepak at my blog ..

  4. Thanks 4 d tips :)
    Mala recently posted..Anakku Rifqi dah makin lincahMy Profile

  5. Thanks. tips yg sgt bagus utk blogger baru macam sya :)
    Mala recently posted..Blog Wajah Baru :) –> Chitosan Plus Herbs Nurlizz 2 SlimmingMy Profile

  6. terima kasih banyak atas info yang sangat berguna ni…very usefull to a new blogger like me…really appreciate your share…thanks a lot…
    intan recently posted..cara pembelian…My Profile

  7. Silakan dicek untuk nama blog anda di blog saya Dwijayasblog, terima kasih.

  8. very nice tips…ada siapa2 nak tukar link dengan saya tak..
    nancypoh recently posted..Jadual perlawanan EPL | Jadual perlawanan Liga Perdana Inggeris 3 Disember 2011My Profile

  9. new blogger..kak tlg add blog sue ye..

  10. nice n easy to understand..thanks a lot aya..sy da add link bloggerwanita kt website sy..sudilah add link website sy yer aya..:)
    alkhattabbatik recently posted..BATIK THAI NOW AVAILABLE IN MALAYSIA MARKET FOR THE FIRST TIME!My Profile

  11. saya ni orang baru dalam dunia berblogging ni. hai aya, kalau sudi, tolonglah add blog saya kat blog aya.
    watful recently posted..10 Sifat Calon Suami Yang BaikMy Profile

  12. thank informasi yang berguna….
    zakirin recently posted..Lidah Manusia TerpanjangMy Profile

  13. habis kalau yang guna wordpress nei macam mana plak?
    fauZi recently posted..Bagaimana untuk meningkatkan traffik ke blog atau web andaMy Profile

  14. Bagus ni. Nk buat la

  15. Nice posting untuk berbagi …
    yonobae recently posted..Find a Place Selling Boats ProperlyMy Profile

  16. Ini info yang besar,,,,
    rojas recently posted..The best place to visit in BrazilMy Profile

  17. simple dan menarik caranya..
    myreno2u recently posted..Electrical wiring &amp Plaster ceiling – Serdang- SelangorMy Profile

  18. Maaf maksud saya box yang meletakkan ebook Aya kat sidebar tu..hehehe..sorry ye kalau soalan saya ni kurang di fahami..nak tanya pun tak tau caranya..:)

    • Takpa Suraya..hehe..Oo yang tu…

      Login ke dashboard wordpress –> klik Appearance –> klik Widget –> Klik Text ( Arbitrary text or HTML )

      Kalo Suraya tak mahir lagi HTML, Just tulis kat Post dan kemudian klik bahagian HTML ( bukan Visual) ..lepas tu copy & paste ke Widget tadi..

      Suraya bole faham? Tanya je kalo tak faham ..jgn malu..Aya sedia membantu.. Macam Moto Kementerian Kesihatan plak ” Kami Sedia Membantu” ..hehe

  19. cara paling mudah…. nanti saya buat n akan letak blogger wanita k
    eddy recently posted..Cara baiki Comluv untuk blogspotMy Profile

  20. Wah..tips yang bagus dari Aya..saya pun baru je lagi ber blogging ni..bagus info yang di berikan..em nak tanya cam mana nak letak box yang Aya bagi ebook Panduan Asas Fantastico tu..kalau ada tutorial bagus gak kan..thanks
    Suraya recently posted..Wanita bekerja dari rumahMy Profile

  21. oooo..macam tu…baru eden tahu…thank ek..infomasi berguna nie..
    Azwan recently posted..Wahh!! Rilex BenorMy Profile

  22. Info bagus untuk newbie2 yang baru nak start ber’blogging’!
    Harfiz recently posted..Kod Warna HTMLMy Profile

  23. Saya nak tambah skit..
    Guna teknik ini pun boleh juga…
    Dekat search bar google tulis

    site:link exchange blog atau

    allintitile:link exchange blog atau

    site:blogspot.com link exchange …..

    Highest Paying Affiliate Programs
    Farharn recently posted..Backlink Important For Highest Paying Affiliate ProgramsMy Profile

  24. nak tukar link dgn blog ni bleh..

  25. salam..leh ajar x..cmna nk buat link ..yg dkt comment ni.. http://rimba-cyber.blogspot.com/

  26. tips yang berguna, boleh la ceqla cuba kejap lagi..
    tq yer ayabizz bg info ni.. :D

    http://www.penanti.com/contest-blog/domain-hosting-percuma-dari-penanti-com/
    .-= ceqla´s last blog ..Bekas Suami Siti Nordiana Meninggal Dunia- Faizal Yusof =-.

  27. dah add.. sudie2 laa datang yer..

  28. kak, mcmana nk letak comment box nie kt bawah post ekh?

  29. wah..menarik gk ni…sy budk br bljr..trima ksih krn tlg mik glh n kaitkn..tq so much
    .-= FAZTEE DANISHA´s last blog ..Mas KahwinNak Wat Pe =-.

  30. hye aya…

    jom tukar link… wee…

    nurulenaz88@blogspot.com

    tq

  31. Jum link exchange..

  32. salam
    hai.. jum tukar link
    i da letak link u di blog: http://mrsaqur.blogspot.com/
    tq
    .-= mRs.aQur´s last blog ..cara mudah memasang widget di side bar =-.

  33. nak tukar link la kat sini…hehe

    ni blog sy…

    http://marhaenkacak.blogspot.com

    salam kenal ye kak!
    .-= marhaen kacak´s last blog ..Konspirasi Freemason Dalam Nasi Lemak!!!!! Awas Umat Islam =-.

  34. Menarik…tak pernah tahu nak wat camner…kalau nak buat banner exchange pulak macam maner erk…
    .-= SYIEDA´s last blog .. =-.

  35. Salam kak,ni blog baru saya http://blog5zal.blogspot.com
    blog lama tu dah jarang update.Tumpukan kat blog yang baru ni.saya dah add link akak,thanks!
    .-= faizal´s last blog ..Matlamat dan Prinsip Berblogging =-.

  36. salam…jom tukar link,kalau sudi la..huhu!
    .-= faizal´s last blog ..Nostalgia Jibam =-.

  37. jom tukar2.sy dah add blog ni kat http://ridenzo.blogspot.com thanks!
    .-= raiden´s last blog .. =-.

  38. cane nk buat link exchange y ada banner n kt bawah ada code =p
    .-= emma´s last blog ..Sold Items Deleted - =-.

  39. let exchange link.. hope u dont mind.. pls return it the favor.. thanx.. :)

  40. apsal abgreds tak terpikir keyword tu! dah bermusum pakai keyword promosi blog jer…haha. ni rezeki nak jumpa blog aya ni. well… idup aya! moga rezeki bertambah.
    .-= abgreds´s last blog ..Warung punk =-.

  41. terima kasih bg info ni..
    .-= max´s last blog ..Hotels in San Francisco and Where You Can Stay =-.

  42. seb bek jumpe brilliant idea kt cni.. thnx yer..

  43. wow bgus gak nih..tpi kalu blog tu xnak cmne lak?
    .-= gigitjari´s last blog ..ariel peterpan to ariel peterporn!! =-.

    • kalo blog tu tak nak..gigit jari la jawabnya.hehe..gurau je.. kalo blog tu tak nak, tak perlu la tukar link dengan dia, banyak lagi blog lain.ok. :)

  44. Panduan yg bagus yg baru atau yg lama. TQ add URL.. :)

  45. bagus jugak tu..
    kalau nak bahasa malaysia
    taip tukar pautan hehe
    macam blog saya
    .-= Syafrizal´s last blog ..Bekam – Perawatan Sunnah Nabi =-.

  46. nanti … mamaiyad nak cuba ni….yelah kita dengan je tukar link tapi tak tau … fungsi diakan…. timakasih Aya
    .-= sitinorzarina´s last blog ..PENGASAS ANGGERIK PESONA =-.

  47. toturial yang bagus gak kak ya. Kita blogger kerdilan
    kadang-kadang mana orang nak pandang. kena berdikari sendiri.
    kena cari orang yang sudi. Ada yang sudi terima blog PR2 ke atas jer baru sudi tukar link.

    tapi tak ape la. dia ada reason.tapi kalau blog dia banyak
    ilmu n menarik, sya tak kisah jer nak letak. cam ariffshah.
    bagus blog nie.

    tahniah dah masuk sejuta alexa kak ya.ilmu jangan simpan sorang-sorang.tak habis makan kan. hehehe….
    .-= sinagarimba´s last blog ..Mayat Rentung Kena Elektrik =-.

    • Takpa sinagarimba. slow-slow boleh maju punye..kita bermula dari bawah.. InsyaAllah..lama-lama blog kita glamour gak..hehe
      orang yang PR tinggi pun ambil masa bertahun gak tu. chayo’..chayo’

  48. Kita dah letak, kalau dia taknak macam mana? Lepas tu dia cakap sape suruh ko letak.huhu..

    • Takpa, kalau orang tak sudi, kita tak yah link exchange dengan dia. nampak sangat dia tak nak pelawat dia visit blog kita. Dia tak nak win-win situation. hehe.
      Ataupun, maybe, dia ada reason lain tak nak tukar kot. Takpa lah..cari orang yang sudi je.ok. :)

      • kalau dia tak letak , kita dah letak. bagi pengeRindu … buat xtau je.. hehe.. murah hati..

        hai Aya, sihat dan makan belum ? ( soalan dah tak ade ape nak tanya ni~)

        • Murah hatinya pengerindu..harap-harap Aya pun boleh jadi macam tu. :)
          Alhamdulillah sihat…tak makan lagi..rasa macam kenyang plak buat blog ni. hehe.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge