Bagaimana Buat Link Exchange antara Blog?

4 hari yang lepas, salah seorang pengunjung BloggerWanita.com iaitu saudari Sha ada bertanya dengan aku, bagaimana nak buat link exchange antara blog. Sebab Sha ni baru je berblogging. Tiba-tiba terlintas lah nak buat tutorial yang mudah bagaimana nak bertukar-tukar link dengan rakan blogger yang lain. Aku pun masa mula-mula berblogging pun tak tau juga pasal benda ni. heee.

Napa nak buat link exchange antara blog?

Nak tingkatkan trafik? Nak blog banyak pengunjung? mestilah, tanpa pengunjung, tak meriah lah blog kita.

Buat pengiklanan secara percuma dengan bertukar-tukar link sesama blog atau kita panggil dalam bahasa orang puteh Link Exchange adalah salah satu cara mudah nak banyakkan pelawat ke blog kita. Di bawah aku akan tunjukkan 3 langkah mudah buat link exchange antara blog. InsyaAllah, Mudah je.

Langkah 1

  • Cari mana-mana blog yang sudi bertukar-tukar link dengan korang. Bagaimana nak tahu?
  • Cara yang mudah  adalah cari dekat enjin carian seperti Google atau Yahoo.
  • Taipkan keyword ” Tukar Link ” atau ” Link Exchange” kat ruangan search enjian carian. Lihat gambar di bawah.

Pilih Pages from Malaysia jika ingin bertukar link dengan blog orang Malaysia. # Senarai laman blog yang sudi bertukar link akan terpampang kat enjin carian tersebut.

Langkah 2

Letakkan link blog yang korang nak tukar link dekat blog list/ blogroll korang. Bagi blog blogspot, korang boleh gunakan gadget bloglist seperti gambar di bawah.

Klikkan pada ADD GADGET di ruangan Layout blogspot anda
Kemudian,Klik pada Blog list
Masukkan Link URL Blog yang anda nak link exchange
Senarai bloglist anda boleh diletakkan di sidebar blog atau mana-mana posisi blog yang anda inginkan.

Langkah 3

Selepas korang letakkan link blog tersebut, korang perlu beritahu dengan pemilik blog berkenaan supaya dia juga meletakkan link blog korang di dalam bloglistnya. ok? . Macam ” win-win situation” la. 🙂

P/S: Hopefully, tutorial yang simple mampu membantu new blogger. Sebarang idea, boleh lah tambah kat ruangan komen di bawah. Tanpa New Blogger Siapalah Pro Blogger. ceewah.kalah Karam Singh. hehe

91 thoughts on “Bagaimana Buat Link Exchange antara Blog?

  1. Maaf maksud saya box yang meletakkan ebook Aya kat sidebar tu..hehehe..sorry ye kalau soalan saya ni kurang di fahami..nak tanya pun tak tau caranya..:)

    1. Takpa Suraya..hehe..Oo yang tu…

      Login ke dashboard wordpress –> klik Appearance –> klik Widget –> Klik Text ( Arbitrary text or HTML )

      Kalo Suraya tak mahir lagi HTML, Just tulis kat Post dan kemudian klik bahagian HTML ( bukan Visual) ..lepas tu copy & paste ke Widget tadi..

      Suraya bole faham? Tanya je kalo tak faham ..jgn malu..Aya sedia membantu.. Macam Moto Kementerian Kesihatan plak ” Kami Sedia Membantu” ..hehe

  2. Wah..tips yang bagus dari Aya..saya pun baru je lagi ber blogging ni..bagus info yang di berikan..em nak tanya cam mana nak letak box yang Aya bagi ebook Panduan Asas Fantastico tu..kalau ada tutorial bagus gak kan..thanks
    Suraya recently posted..Wanita bekerja dari rumahMy Profile

  3. apsal abgreds tak terpikir keyword tu! dah bermusum pakai keyword promosi blog jer…haha. ni rezeki nak jumpa blog aya ni. well… idup aya! moga rezeki bertambah.
    .-= abgreds´s last blog ..Warung punk =-.

    1. kalo blog tu tak nak..gigit jari la jawabnya.hehe..gurau je.. kalo blog tu tak nak, tak perlu la tukar link dengan dia, banyak lagi blog lain.ok. 🙂

  4. toturial yang bagus gak kak ya. Kita blogger kerdilan
    kadang-kadang mana orang nak pandang. kena berdikari sendiri.
    kena cari orang yang sudi. Ada yang sudi terima blog PR2 ke atas jer baru sudi tukar link.

    tapi tak ape la. dia ada reason.tapi kalau blog dia banyak
    ilmu n menarik, sya tak kisah jer nak letak. cam ariffshah.
    bagus blog nie.

    tahniah dah masuk sejuta alexa kak ya.ilmu jangan simpan sorang-sorang.tak habis makan kan. hehehe….
    .-= sinagarimba´s last blog ..Mayat Rentung Kena Elektrik =-.

    1. Takpa sinagarimba. slow-slow boleh maju punye..kita bermula dari bawah.. InsyaAllah..lama-lama blog kita glamour gak..hehe
      orang yang PR tinggi pun ambil masa bertahun gak tu. chayo’..chayo’

    1. Takpa, kalau orang tak sudi, kita tak yah link exchange dengan dia. nampak sangat dia tak nak pelawat dia visit blog kita. Dia tak nak win-win situation. hehe.
      Ataupun, maybe, dia ada reason lain tak nak tukar kot. Takpa lah..cari orang yang sudi je.ok. 🙂

      1. kalau dia tak letak , kita dah letak. bagi pengeRindu … buat xtau je.. hehe.. murah hati..

        hai Aya, sihat dan makan belum ? ( soalan dah tak ade ape nak tanya ni~)

        1. Murah hatinya pengerindu..harap-harap Aya pun boleh jadi macam tu. 🙂
          Alhamdulillah sihat…tak makan lagi..rasa macam kenyang plak buat blog ni. hehe.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge