Apa itu SEO?

Apabila menaip keyword “blogger wanita” kat Google Search, Alhamdulillah, Bloggerwanita.com berada di kedudukan teratas pada laman pertama carian Google. Lihat screenshot di bawah:

rahsia-buat-duit-video-youtuberahsia-buat-duit-video-youtube

Apa itu SEO?

Bagaimana nak letak blog kat kedudukan teratas di enjin carian, Aya?

Kita mesti tahu tentang SEO. Apa bendalah SEO ni ye? Mari kita belajar beramai-ramai maksud atau pengertian SEO. ^_^

Apa itu SEO?

SEO adalah singkatan bagi Search Engine Optimization atau Search Engine Optimizer, iaitu satu proses atau kaedah untuk mengoptimasikan laman web serta blog bagi mendapatkan kedudukan tertinggi di laman hasil enjin carian (search engine) seperti Google apabila pengguna internet mencari maklumat dengan kata kunci (keyword) tertentu.

Contohnya, kita ingin mencari maklumat berkaitan bagaimana cara untuk menguruskan badan, maka kita mungkin akan menaip keyword “tips untuk kurus” pada ruangan carian Google.

Beberapa paparan maklumat yang berkaitan dengan keyword tersebut akan tersenarai dalam laman pertama keputusan carian tersebut. Blog atau laman web yang berada di kedudukan teratas carian telah dioptimasikan sebaik mungkin agar mesra SEO.

Kenapa SEO penting untuk blog?

SEO penting bukan sahaja untuk mendapat trafik percuma ke blog dan pelawat yang berkualiti tetapi juga meningkatkan kredibiliti dan penjenamaan blog.

Kebolehan menguasai SEO dan mendapatkan trafik yang banyak ke blog hanya penting jika seseorang blogger itu ingin menjana pendapatan melalui blognya. Jika  seseorang blogger itu menulis artikel blog hanya untuk suka-suka dan mengisi masa lapang, maka seo dan trafik adalah tidak penting baginya.

Video Tutorial: What Is SEO @ Search Engine Optimization?
 

Terdapat pelbagai teknik dan tips untuk belajar SEO dalam blog, InsyaAllah, akan dikongsikan pada post-post seterusnya.

Jom baca review Aya tentang ebook dari Blogger Malaysia & Pakar SEO blog di Review Kitab Teknik SEO Merah Jambu.

 

Jika artikel di atas ini membantu, Harap dapat kongsikan dengan klik butang di bawah ini:

Langgan Percuma
Dapatkan TIPS blogging, perniagaan & pemasaran internet dari Dr Aya Norbayah, Founder BloggerWanita.com & Laporan Percuma TOP 10 Jutawan Internet & Teknologi Di Dunia.
We respect your privacy.
About Aya Norbayah
Pengasas & Penulis BloggerWanita.com adalah Dr Aya Norbayah iaitu seorang Ibu, doktor, blogger, Internet Marketer, affiliater, SEO & Graphic Lover dan usahawan internet wanita. Hubungi bloggerwanita@gmail.com untuk pengiklanan di blog ini yang telah mencecah 2 juta pembaca.

27 thoughts on “Apa itu SEO?

  1. sebab nih lah saya nak beljar seo. nak jada pendapatan. biasa lah student. perlu byk duit. xnak lah harap makbapa je 🙂
    shasha yacob recently posted..Kisah Benar Kehidupan Jep Sepah Sebelum Jadi PelawakMy Profile

  2. SEO itu Skodeng Engine Orang… :p
    PakarNiaga.com (AMIN) recently posted..TEKNIK SEO | KATA-KUNCI ITU DUITMy Profile

  3. […] trafik yang berkualiti adalah melalui enjin carian seperti Google dan Yahoo. Oleh itu, penguasaan SEO adalah sangat penting.Jika sesiapa masih  kurang mahir tentang SEO, mungkin boleh belajar SEO […]

  4. […] satu ebook case study seo yang berkaitan seo blog. Post sebelum ini, ada membincangkan tentang apa itu seo dan apa itu keyword. Harap rakan blogger dah faham. Dalam ebook case study seo ini, Aya akan […]

  5. Wahhh.. mmg mantap la dpt rank keyword tu… No 1 tu… ajar saya mcm mana buat…
    AkmaOmar recently posted..Melayu Boleh Malaysia BolehMy Profile

  6. masih mencuba belajar lebih lg ttg seo. terima kasih sudi bekongsi coretan mengenai seo.
    Neu recently posted..Mengapa Anda Perlu Dapatkan Ebook Panduan Peperiksaan Penolong Akauntan W27My Profile

  7. kadang-kadang check keyword , pernah juga 2,3 entry masuk
    Halim Brothers recently posted..Pra Pelancaran Blog HalimBrothers & GiveAwayMy Profile

  8. […] mungkin ramai yang masih tak tahu, apa kaitan antara keyword dan SEO.Sebelum ini, kita berbincang apa itu seo, kali ini pula, kita kena tahu apa itu keyword.Apa itu Keyword pada blog?Keyword atau kata kunci […]

  9. apa yang penting sebenarnya domain kita tu dah ada lama di SERP…dah mesra dan mix baik punya ngan SE..jangan duk sampai kena banned udah le..nak SEO punya pasal..:D
    reezluv recently posted..Promosi Pakej Fotografi Perkahwinan FotocintaMy Profile

  10. SEO ni memang penting..secara tak langsung dia juga membantu kita untuk meningkat..
    Mimie Najib recently posted..Pengaruh Novel??My Profile

  11. wow hebat keyword boleh page pertama google, tahniah aya, 🙂
    MindaKini recently posted..Tips Penjagaan GigiMy Profile

  12. SEO nie memang penting nak dapatkan trafik ke blog. Makin tinggi ilmu SEO makin femes la blog tersebut

  13. Setiap blogger harus bisa menguasi teknik SEO nih. Semoga kita bisa ya…
    Rina recently posted..How To Create Image Slideshow For Website Using HTML And jQueryMy Profile

  14. Memang teruja apabila blog atau kewword yang dipancing berada dikedudukan 1st page Google.
    akubiomed recently posted..Sepetang di Pantai PuteriMy Profile

  15. yea , SEO tu memang penting sangat. =)
    Wana wazm recently posted..Berakhirnya Cerita "Dangerous Love"My Profile

  16. memang payah kalau bejar SEO nih, susah . sedih -_-

  17. sedang belajar mengenai SEO
    shasha yacob recently posted..Qiamullail Dan Amalan Menghidupkan Malam Nisfu SyaabanMy Profile

  18. SEO jugak ada contestnya. website yang duduk atas sekali akan mennag contest. dah lama tak berseo 🙂
    Cikgu Syahir recently posted..TAYANGAN FILEM PERCUMA FINASMy Profile

  19. assalamualaikum..aya 🙂

    SEO dah lama ayie dengar perkataan ni…hehe
    Ayie Abas recently posted..Cukup Kau Untukku – Naim HelmiMy Profile

  20. SEO ni boleh buat duit..hehe..saya pun masih baru dalam SEO ni..

  21. hoho..

    ajari saya. Saya tak pandai bab-bab seo nih..hehe
    titan recently posted..Sikit pun tak mengantuk.My Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge