Apa itu Keyword? Kenapa Penting untuk Blog?

Apa Itu Keyword

Apabila kita bercakap tentang SEO atau Search Engine Optimization, ia mesti melibatkan keyword. Betul tak? Rakan newbie mungkin ramai yang masih tak tahu, apa kaitan antara keyword dan SEO.

rahsia-buat-duit-video-youtuberahsia-buat-duit-video-youtube

Sebelum ini, kita berbincang apa itu seo, kali ini pula, kita kena tahu apa itu keyword.

Apa itu Keyword pada blog?

Keyword atau kata kunci dalam Bahasa Melayu adalah perkataan-perkataan atau ayat yang biasa ditaip oleh pengguna internet di enjin carian seperti Google untuk mendapatkan maklumat.

Jika kita bijak menguasai keyword, maka mudah blog kita tersenarai tinggi di enjin carian.

Sebagai contoh, terdapat 3 keyword yang biasa menyumbang trafik ke Bloggerwanita.com dari Google disebabkan dengan keyword-keyword ini, Bloggerwanita.com berada di kedudukan tertinggi di hasil carian Google, iaitu:

1. Keyword ” blogger wanita”

Apa itu SEO?

2. Keyword ” Fatin Liyana Gedik”

Apa itu keyword pada blog?

3. Keyword ” Semak bil astro”

Apa itu keyword

Ketiga-tiga keyword di atas telah membantu blog ini dikenali oleh pengguna internet melalui enjin carian.

Dah dapat sedikit gambaran apa itu keyword? dan kenapa penting untuk blog?

InsyaAllah, lebih banyak post-post berkaitan seo untuk dikongsikan nanti. Keep blogging.. 🙂

Jika artikel di atas ini membantu, Harap dapat kongsikan dengan klik butang di bawah ini:

Langgan Percuma
Dapatkan TIPS blogging, perniagaan & pemasaran internet dari Dr Aya Norbayah, Founder BloggerWanita.com & Laporan Percuma TOP 10 Jutawan Internet & Teknologi Di Dunia.
We respect your privacy.
About Aya Norbayah
Pengasas & Penulis BloggerWanita.com adalah Dr Aya Norbayah iaitu seorang Ibu, doktor, blogger, Internet Marketer, affiliater, SEO & Graphic Lover dan usahawan internet wanita. Hubungi bloggerwanita@gmail.com untuk pengiklanan di blog ini yang telah mencecah 2 juta pembaca.

9 thoughts on “Apa itu Keyword? Kenapa Penting untuk Blog?

  1. tengah cari keyword yang bersesuain dengan blag sya nih. susah juga belarjar seo nih kan
    shasha yacob recently posted..Kisah Benar Kehidupan Jep Sepah Sebelum Jadi PelawakMy Profile

  2. @Aya Norbayah..

    Kata-kunci ada sebilanggnya mahal & lebih bernilai daripada Emas.. Lubuk Emas yang masih belum ramai ketahuinya…

    Bagi kami, kata-kunci ialah aset yang menjana pendapatan pasif..
    Ada dijelaskan dalam artikel terkini di commentluv

    Ikhlas,

    AMIN JOHAR
    (Jurutera SEO Malaysia)
    PAKAR NIAGA
    PakarNiaga.com (AMIN) recently posted..TEKNIK SEO | KATA-KUNCI ITU DUITMy Profile

  3. Emm terima kasih kak kongsikan..masih belum mampu nak kuasai SEO..
    Hafizul recently posted..Teknik SEO Yang Menjadi SebutanMy Profile

  4. Seronok main keyword tetapi jangan sampai ia menganiaya kepada yang mengunakan search engine tidak perolehi maklumat yang seperti dimahukan.
    akubiomed recently posted..Acer Aspire P3 Ultrabook open boxMy Profile

  5. yup..LabiLabi pun banyak tertumpu kepada keyword..tapi kena pandai main keyword lah asalkan tak saturate cepat sangat..
    LabiLabi recently posted..Nuffnang Buffered EarningMy Profile

  6. hoho..seronok gak kaji keyword nih sebenarnya..
    titan recently posted..3 Strategi Buat Duit dengan BlogMy Profile

  7. assalamualaikum…aya 🙂

    kalau keyword nama artis atau tajuk lagu memang persaingan cukup kuat..

    tapi bila ada gabungan blog dgn lain2 aplikasi sosial spt you tube dan soundcloud pernah juga entry blog ayie tersenarai di halaman pertama. 🙂
    Ayie Abas recently posted..PGGP – Ternyata Masih Ramai Yang SayangMy Profile

  8. bagusss ni… tak semua blogger willing to share keyword yg menjadi penyumbang tertinggi ke blog mereka.. 🙂
    cikcloudy recently posted..MerinduMy Profile

  9. setuju tu kak..macam saya pun selalu juga jumpa keywords2 yang biasa mereka cari..kadang tu 1 bnda yang sama je..
    Mimie Najib recently posted..TOP Komentar Bulan JunMy Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge