Akhirnya, Masalah Database Error Selesai..

Panik seketika, beberapa hari tak boleh nak login ke blog. Apa dah jadi dengan blog aku ini? kenapa tak boleh akses ke admin area? Siap suruh aku install WordPress baru lagi.. Huhu.. Nasib baik Support Exabytes sangat membantu. Terima kasih Exabytes.

Ini email dari support team diorang:

“It seems that there is some issue on your database, please clarify where is the last date it working fine so I can restore to the previous backup

==============
[30-Jul-2012 07:31:52] WordPress database error Can’t find file: ‘./___/wp_options.frm’ (errno: 13) for query SELECT option_value FROM wp_options WHERE option_name = ‘blogname’ LIMIT 1 made by login_header, bloginfo, get_bloginfo, get_option, W3_Db->query
[30-Jul-2012 07:31:52] WordPress database error Can’t find file: ‘./dheartbi_blogger/wp_options.frm’ (errno: 13) for query SELECT option_value FROM wp_options WHERE option_name = ‘users_can_register’ LIMIT 1 made by get_option, W3_Db->query”

 

Nasib baik, database blog ini dah di backup kembali. Alhamdulillah. Boleh kembali berblogging..:)

Jika artikel di atas ini membantu, Harap dapat kongsikan dengan klik butang di bawah ini:

Hasil Carian Popular

INFO: Jika rakan-rakan pembaca berminat untuk belajar langkah demi langkah menjana pendapatan online melalui perniagaan dropship & affiliate dalam bentuk e-commerce untuk pasaran antarabangsa, Tuan Nazrin & Tuan Rashvin ada menyediakan satu panduan lengkap & kursus video tutorial untuk newbie, intermediate dan advanced bagaimana menjana pendapatan sambilan dengan mata wang USD.100% Praktikal.

--> Boleh Klik Sini Untuk Daftar < --

About Aya Norbayah
Pengasas & Penulis BloggerWanita.com adalah Dr Aya Norbayah iaitu seorang Ibu, doktor, blogger, Internet Marketer, affiliater, SEO & Graphic Lover dan usahawan internet wanita. Hubungi bloggerwanita@gmail.com untuk pengiklanan di blog ini yang telah mencecah 2 juta pembaca.

21 thoughts on “Akhirnya, Masalah Database Error Selesai..

  1. tahniah kerana berjaya menyelesaikan masalah ini.ia berguna utk sy sbg pnduan.thnks..

  2. good to hear that your problems is solved….

  3. Iya nih, jadi petunjuk yang berguna buat saya, agar selalu berhati-hati,,Salam ya
    ananda recently posted..Family holiday safaris is a very pleasant experienceMy Profile

  4. masalah itu timbul kadangkala bisa karena ketidak sengajaan yg telah kita lakukan, tapi ada hikmahnya juga bagi kita, karena jadi tahu bahwa ada sesuatu yg terjadi dan akibatnya seperti apa,,mudah2an dikemudian hari masalah ini tdk terjadi lagi ya,,salam
    nobay recently posted..Online Bingo for fun and excitementMy Profile

  5. tak install wordpress plugin backup ke? kalau install plugin, dah x perlu risau tentang lost database or deface..regards

  6. risau juga kalau terkena pada diri sendiri, apa-apa pun saya memang suka sangat dengan Customer Support Exabytes… pantas je dia jawab kalau kita send trouble ticket.
    Mama Murai recently posted..Update blog yang pertama selepas bercuti selama 4 tahun gitu…My Profile

  7. bersyukurlah blognya sudah kembali normal, selamat beraktifitas kembali ya,,
    yonobae recently posted..Get Help from Professional Dissertation Writing Services to Meet Your NeedsMy Profile

  8. risau kalau ada masalah dengan database…
    Amirez recently posted..Maksud Sebenar Hari Raya AidilfitriMy Profile

  9. masalah ni disebabkan ape ye?
    azriMy recently posted..Eyriqazz VS Denaihati Untuk SemuaMy Profile

  10. wahh..tahniah2..selamat berBLOG semula. hehe! 🙂

  11. kat blog sy pernah gak jadi camni…pastu backup…ni masalah database..
    mel recently posted..Mesej Yusry Ucap Selamat Buka Puasa Kat Lisa SurihaniMy Profile

  12. so masalah dia apa tu sebelum ni..cubaan hack?
    kartikel.com recently posted..Rumah terbakar, suami isteri rentungMy Profile

  13. banyak kali gak la muja try bukak blog ni,, tak leh,, sedey amat,, huhuu,, alhamdulillah,, you are back 😀
    muja recently posted..Blog Review di blog sop.name.myMy Profile

  14. nampaknya blog dah bagi amaran supaya admin kerap update…hehehe…gurau je ^__^
    ainun recently posted..Cashout Neobux $60.84 = RM189.568My Profile

  15. dah boleh update top refer untuk bulan jun n july… for mei bayaran dah dibuat ? ;p

  16. apa yang menyebabkan berlakunya database error tu.
    hatiputera recently posted..Eyriqazz vs Denaihati Top 5 wwMy Profile

  17. patutlah cam senyap aje sejak dua menjak ni..
    titan recently posted..Abang tak sempat berbuka hari ini..My Profile

  18. Saya turut mendapat mesej broken link yang blog Aya tidak boleh diakses. Okaylah sekarang ini blog kembali sehat.
    akubiomed recently posted..Wordless Wednesday – # FebrileMy Profile

  19. alhamdulillah blog dah ok, kalau saya pun terus submit ticket kat diorg je mtk tlg.
    eiela recently posted..Giveaway Kedua Cik TomMy Profile

  20. asam garam dunia blogging…mendapat itulah pengalaman

    baguslah dah selesai , boleh memecut kembali..
    Kujie recently posted..Resepi Puding Roti KaramelMy Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge