8 Cara Mudah Buat Duit Dengan Blog

Selamat pagi semua, seperti yang aku dah janjikan sebelum ni, aku nak beritahu 8 cara mudah buat duit dengan blog kepada pembaca BloggerWanita.com. Apa dia ye? aku dah buat sedikit kajian di internet. Antaranya adalah:

1. Program Affiliate

  • Daftar sebagai agen affiliate dan dapat komisyen hasil daripada jualan kita.( konsep Pay Per Sale )
  • Sebagai agen affiliate, kita merupakan salah seorang agen pemasaran bagi produk atau perkhidmatan yang dijual oleh penyedia program affiliate tersebut.
  • Kita hanya perlu mempromosikan produk tersebut melalui link affiliate kita kepada orang lain dan terima komisyen bagi setiap jualan yang terhasil.

2. Pay Per Klik

  • Sertai Google Adsense bagi blog yang berbahasa English dan Nuffnang bagi blog yang menggunakan bahasa Melayu.
  • Adsense dan Nuffnang adalah program perkongsian pendapatan yang berkonsepkan “Pay Per Click” di mana produk mereka adalah perkhidmatan pengiklanan.
  • Kita yang menyertai program ini hanya perlu meletakkan kod iklan ke laman blog kita dan setiap pelawat yang klik pada iklan tersebut, kita akan dibayar pada amaun wang tertentu
  • Satu lagi program tempatan yang menjalankan konsep pay per klik adalah program DapatWang.com, cuma yang berbeza dengan adsense dan nuffnang adalah kita hanya perlu promosikan link URL kita kepada orang lain, dan setiap klik yang terhasil melalui link tersebut, kita akan dibayar pada amaun wang yang telah ditetapkan ( Anda tidak perlu meletakkan kod iklan pada blog anda, cukup sekadar banner atau link URL anda)

 

3. Pay Per Lead

  • Kita akan dibayar komisyen dengan setiap Lead yang terhasil daripada link URL kita. Lead di sini boleh membawa maksud sebagai download produk, pendaftaran ahli baru dan banyak lagi. Pay Per Lead biasanya digunakan oleh usahawan internet untuk mengumpul senarai emel pelanggan yang berpotensi (targeted clients) bagi perniagaan mereka

 

4. Ruangan Iklan.

  • Kita boleh sewakan ruangan iklan di blog kita terutamanya jika blog kita semakin popular dan memiliki pelawat blog yang ramai setiap hari.

 

5. Perkhidmatan

  • Gunakan blog  untuk menyediakan perkhidmatan tertentu mengikut kepakaran masing-masing.

 

6. Jual Produk Sendiri

  • Kita boleh menjual pelbagai produk di blog sama ada barangan digital seperti ebook atau video, @ barangan fizikal seperti CD, baju, atau barangan perhiasan.

 

7. Uploading File

  • Kita akan dibayar setiap kali kita share atau kongsi file atau gambar yang kita upload melalui laman web file hosting tertentu. Contohya Ziddu.com

 

8. Komen dan Beri Pandangan Sesuatu

  • Kita boleh sertai PayPerPost.com atau Reviewme.com di mana kita boleh buat duit secara online dengan hanya memberi pandangan atau ulasan terhadap sesuatu produk atau perkhidmatan yang disediakan.

 


 

26 thoughts on “8 Cara Mudah Buat Duit Dengan Blog

  1. Buat duit tanpa web, bukan affiliate. Hanya guna google adsense melalui hubpages pun boleh. Teknik yg diatas pun bnyk IM telah gunakan, result pun sngt memberansangkan…

  2. ..perkongsian info yg ringkas & harap pada post akan datang Aya detailskan lagi agar lebih mudah untuk newbie mempelajarinya. Teknik yg paling mudah utk newbie adalah menyertai affiliate program cuma perlu ditekankan JANGAN sekali-kali buat SPAM nanti kena blacklist pulak! Terima kasih Aya..

  3. kak aya, saya teringin jugak nk join program affiliate. tapi buat masa skg ni malas lagi. yg pengiklanan di blog sendiri pun nak buat jugak. skg ni nak mantapkan dulu blog, nanti boleh yakinkan advertisor kan. 😀

    1. ok gak tu Amir.. Lagipun akak tgk blog Amir OhMalaysia tu dah ok gak , visitor pun dah ramai. Boleh Cari ramai Advertisor.

    1. sebenarnya, lagi banyak cara nak buat duit dengan blog, it depends on us je, nak buat duit ataupun tidak. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge