7 Fakta Tentang Alexa Internet

Assalamualaikum dan Salam 1 Blogger semua…

rahsia-buat-duit-video-youtuberahsia-buat-duit-video-youtube

Hari ini, aku wujudkan satu lagi kategori dalam blog BloggerWanita.com ini iaitu kategori Alexa. Dalam kategori Alexa, aku akan menulis lebih banyak tentang cara, tips dan panduan untuk meningkatkan Alexa rank blog kita. Harap-harap aku dapat beri panduan yang selengkap yang boleh. Sharing is caring. 🙂

Korang pernah nampak tak widget Alexa Rank macam di bawah ni?

alexa-ranking-bloggerwanita-jun-2011

Haa, inilah widget Alexa yang digunakan untuk menunjukkan ranking atau kedudukan sebuah laman web atau blog. Buat masa ni, blog BloggerWanita.com baru berada dalam ranking 400 ribu. Jauh lagi perjalanannya.

Sebelum aku lebih banyak nak berbincang tentang Alexa Rank ini, lebih baik aku kongsi dulu dengan semua rakan BW tentang 7 fakta tentang Syarikat Alexa Internet Inc. iaitu Syarikat yang menerajui Alexa .com. Lebih kurang hari ini, kita belajar tentang Sejarah. Macam kat sekolah pula kan? Heehee.

Antaranya:

1. Alexa Internet adalah sebahagian dari syarikat Amazon.com

logo-amazon-com

 

2. Alexa Internet telah ditubuhkan pada tahun 1996 oleh Brewster Kahle dan Bruce Gilliat

 

3. Syarikat ini berpusat di San Francisco, California, USA

 

4. Laman web bagi Syarikat ini adalah www.Alexa.com

[thumb]http://www.alexa.com[/thumb]

 

5. Logo Alexa adalah :

logo-alexa

 

6. Syarikat Alexa Internet menyediakan pelbagai maklumat dan statistik berkaitan dengan laman web dan kedudukan atau ranking setiap laman web dan lebih berkonsepkan enjin carian juga seperti Google.

 

7. Syarikat ini menyediakan servis Toolbar Alexa dan ranking website melalui laman web mereka Alexa.com dan Alexa Traffic Rank adalah servis mereka yang paling popular.

 

Boleh faham apa yang cikgu ajar?  Hehe, Macam keluar exam je.

Jika artikel di atas ini membantu, Harap dapat kongsikan dengan klik butang di bawah ini:

Langgan Percuma
Dapatkan TIPS blogging, perniagaan & pemasaran internet dari Dr Aya Norbayah, Founder BloggerWanita.com & Laporan Percuma TOP 10 Jutawan Internet & Teknologi Di Dunia.
We respect your privacy.
About Aya Norbayah
Pengasas & Penulis BloggerWanita.com adalah Dr Aya Norbayah iaitu seorang Ibu, doktor, blogger, Internet Marketer, affiliater, SEO & Graphic Lover dan usahawan internet wanita. Hubungi bloggerwanita@gmail.com untuk pengiklanan di blog ini yang telah mencecah 2 juta pembaca.

30 thoughts on “7 Fakta Tentang Alexa Internet

  1. Faham cikgu @Aya Norbayah.. ^_^

    Tengah dok nak pikat Alexa ni… Dulu dia selalu cerita rahsia orang lain kat kiter, sekarang dia dah ‘demand’.. Rahsia orang lain dijual. Hanya yang langgan ‘servis terbaik’ darinya sahaja dapat tau..

    Hanya dapat tau siapa famous & siapa tak famous.. Bagaimana sesuatu web tu famous kini dirahsiakan.. Terpaksa cari alternatif lain…

    Ikhlas,

    AMIN JOHAR
    (Jurutera SEO Malaysia)
    PAKAR NIAGA
    PakarNiaga.com (AMIN) recently posted..KEPUTUSAN RASMI | Cabaran Konvensyen Usahawan MuslimMy Profile

  2. Thanks sejarah yang menarik. Wlaupon ringkas tetap ase nak bce hee..
    Pingu recently posted..Penyejuk HatiMy Profile

  3. aku pernah dpt alexa internet ranking yg tinggi walaupun pada masa tu trafik aku biasa je.. now bila trafik aku dh tinggi napa alexa internet aku jatuh teruk.. tu yg aku xpaham huhu
    mr.pingu recently posted..Fesyen Lelaki Terkini JepunMy Profile

  4. sering-seringlah update blognya, buat artikel yg unik dan kalau bisa yg sedang trend beritanya,,mudah2an alexa rank nya ada perubahan,,
    nobay recently posted..Knowing The Trend of The Stock Market and Good TipsMy Profile

  5. Wooo~~ hbat gle~~ saya berjuta2 ranking 😛
    Bhaihaqi recently posted..Haiwan bertukar Sayur / BuahMy Profile

  6. trafic dan update kena seiring jugak lah kot… erm.. entahla memang tak pandai pun dalam alexa nih… rankign berapa juta ntah..hehe
    myzons recently posted..Update status facebook, angry birdMy Profile

  7. rasa-rasalah kan, Google tak nak beli ke Alexa nih?

  8. wahaa, tinggi gak Alexa Rank tu 🙂

    teruskan tingkatkan kualiti blog, insyaAllah ramai lagi orang akan follow blog ni dan bilangan UV dan PV pun meningkat. sekaligus, rank naik 😉

  9. Alexa rank ini tentukan nilai iklan pada blog kita. Semakin tinggi rank semakin bagus untuk tawarkan iklan. Pengiklan pun lihat rank Alexa ni sebagai salah satu faktor.
    Zaini recently posted..Kitar Semula Komputer Untuk WangMy Profile

  10. Kalau kita sering dan rajin melakukan posting artikel, apalagi artikelnya mempunyai keunikan, keyword-nya pun banyak dicari, maka setelah publish biasanya ada pengaruh terhadap rank-alexa-nya,,
    yonobae recently posted..Ways To Offer You Through the Internet More EffectiveMy Profile

  11. Sepertinya bukan juga dari backlink yg menentukan turunnya alexa, walaupun kadangkala apabila backlink-nya bagus bisa juga rank alexa ikut turun,,,
    rojas recently posted..Three charming islandMy Profile

  12. alexa memang penting untuk melihat ranking suatu blog . apalagi apabila blog tersebut dignakan untuk berburu dollar .
    Aya ada kah cara yang terbaik untuk menurunkan alexa ….
    joy recently posted..The Magic Money MakingMy Profile

    • paling penting kita kena selalu update blog dan kena banyak visitor ke blog kita.. barulah alexa rank boleh naik..

  13. blog chip baru 1.4juta rank dia…

    (pergh kalo angka duit tu.. kayo dah chip..hehehe)
    Chipcoklat recently posted..~Biarkan Aku Jatuh Cinta~My Profile

    • Kalo angka rank tu macam duit, semua orang nak rank yang jauh2 ..hehe.. takpa chip, lama-lama rank pasti meletop punya.. 🙂

  14. alexa ni mmg capture trafik ke blog itu..lg rjin update lg byk UV..mse awal2 dlu ranking aku 8juta lbh..mmg thp berhabuk..skrg dah pelan2 naik 3juta..stil jauh lg..tp mmg psl trafik r kot
    Que recently posted..Perlawanan Persahabatan Malaysia vs Liverpool FC | Perdana Menteri Bagi 100 Tiket Percuma!My Profile

  15. realiti saya kurang
    percaya perkiraan Alexa ni..
    entahlah..berkemungkinan
    tidak tepat..saya perhatikan
    blog mana yang aktif updated
    blog akan di beri kedudukan
    yang baik di Alexa..apa pendapat
    anda..?bukan berdasarkan kualiti
    blog..
    zulkbo recently posted..Blogger In Draft Berwajah Baru : Mantop!My Profile

  16. salam..
    ermm..petua terbaik untuk
    menurunkan ranking alexa
    ialah………………….?biarlah
    rahsia..he he
    zulkbo recently posted..Blogger In Draft Berwajah Baru : Mantop!My Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge