7 Fakta Tentang Alexa Internet

Assalamualaikum dan Salam 1 Blogger semua…

Hari ini, aku wujudkan satu lagi kategori dalam blog BloggerWanita.com ini iaitu kategori Alexa. Dalam kategori Alexa, aku akan menulis lebih banyak tentang cara, tips dan panduan untuk meningkatkan Alexa rank blog kita. Harap-harap aku dapat beri panduan yang selengkap yang boleh. Sharing is caring. 🙂

Korang pernah nampak tak widget Alexa Rank macam di bawah ni?

alexa-ranking-bloggerwanita-jun-2011

Haa, inilah widget Alexa yang digunakan untuk menunjukkan ranking atau kedudukan sebuah laman web atau blog. Buat masa ni, blog BloggerWanita.com baru berada dalam ranking 400 ribu. Jauh lagi perjalanannya.

Sebelum aku lebih banyak nak berbincang tentang Alexa Rank ini, lebih baik aku kongsi dulu dengan semua rakan BW tentang 7 fakta tentang Syarikat Alexa Internet Inc. iaitu Syarikat yang menerajui Alexa .com. Lebih kurang hari ini, kita belajar tentang Sejarah. Macam kat sekolah pula kan? Heehee.

Antaranya:

1. Alexa Internet adalah sebahagian dari syarikat Amazon.com

logo-amazon-com

 

2. Alexa Internet telah ditubuhkan pada tahun 1996 oleh Brewster Kahle dan Bruce Gilliat

 

3. Syarikat ini berpusat di San Francisco, California, USA

 

4. Laman web bagi Syarikat ini adalah www.Alexa.com

[thumb]http://www.alexa.com[/thumb]

 

5. Logo Alexa adalah :

logo-alexa

 

6. Syarikat Alexa Internet menyediakan pelbagai maklumat dan statistik berkaitan dengan laman web dan kedudukan atau ranking setiap laman web dan lebih berkonsepkan enjin carian juga seperti Google.

 

7. Syarikat ini menyediakan servis Toolbar Alexa dan ranking website melalui laman web mereka Alexa.com dan Alexa Traffic Rank adalah servis mereka yang paling popular.

 

Boleh faham apa yang cikgu ajar?  Hehe, Macam keluar exam je.

30 thoughts on “7 Fakta Tentang Alexa Internet

  1. Faham cikgu @Aya Norbayah.. ^_^

    Tengah dok nak pikat Alexa ni… Dulu dia selalu cerita rahsia orang lain kat kiter, sekarang dia dah ‘demand’.. Rahsia orang lain dijual. Hanya yang langgan ‘servis terbaik’ darinya sahaja dapat tau..

    Hanya dapat tau siapa famous & siapa tak famous.. Bagaimana sesuatu web tu famous kini dirahsiakan.. Terpaksa cari alternatif lain…

    Ikhlas,

    AMIN JOHAR
    (Jurutera SEO Malaysia)
    PAKAR NIAGA
    PakarNiaga.com (AMIN) recently posted..KEPUTUSAN RASMI | Cabaran Konvensyen Usahawan MuslimMy Profile

  2. wahaa, tinggi gak Alexa Rank tu 🙂

    teruskan tingkatkan kualiti blog, insyaAllah ramai lagi orang akan follow blog ni dan bilangan UV dan PV pun meningkat. sekaligus, rank naik 😉

    1. paling penting kita kena selalu update blog dan kena banyak visitor ke blog kita.. barulah alexa rank boleh naik..

    1. Kalo angka rank tu macam duit, semua orang nak rank yang jauh2 ..hehe.. takpa chip, lama-lama rank pasti meletop punya.. 🙂

      1. rasanya kalo Alexa paling penting adalah traffic, kalo page rank yang paling penting backlink.,.. Aya rasalah… 🙂

    1. Mungkin tak berapa tepat, tapi kalo kita selalu update blog, maka unik pelawat pun boleh meningkat, ini yang Aya fahamlah..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge