50 Minit VS 8 Jam Perjalanan

3 hari aku tak update blog kesayanganku ini, sebabnya busy menghadiri meeting di Kota Kinabalu. So tak dapatlah nak update blog. Huhu…

50 Minit versus 8 Jam Perjalanan? Apa maksudnya?

Actually aku sekadar nak kongsi perjalananku dari Tawau ke Kota Kinabalu dengan kapal terbang yang mengambil masa hanya 50 minit sahaja berbanding 8 jam perjalanan melalui kenderaan darat dari Tawau ke Kota Kinabalu, iaitu lebih kurang 550 KM jaraknya. Sangat jauh beza masa tu kan.

Aku dah rasa penat drive dari Tawau ke KK dengan hanya menggunakan kereta Proton Saga BLM ku yang mengambil masa lebih 8 jam. Penat tapi seronok. Kenapa seronok? sebabnya dapat lihat pemandangan yang sangat cantik di Sabah.

Aku dapat lalu kawasan sejuk iaitu Kundasang dan Ranau..

Aku dapat tengok Gunung Kinabalu di depan mata dan banyak lagi pemandangan yang indah-indah. Kalo kita nak nikmati pemandangan dan keindahan Sabah, better drive with your car.

kapal-terbang-air-asia

Tapi kalo nak cepat sampai atau untuk tujuan rasmi seperti meeting atau kursus, better naik flight. Memang agak mahal skit kosnya kalo naik flight. Tapi jimat masa dan tenaga.  Tambang aku pergi KK ni agak mahal skit sebab aku beli lewat walaupun naik kapal Air Asia, iaitu RM391 untuk pergi dan balik. Tapi kalau kita beli awal, InsyaAllah, boleh dapat beli lebih murah.

Ok korang.. Nak rehat jap.. Selamat Berpuasa.. 🙂

6 thoughts on “50 Minit VS 8 Jam Perjalanan

    1. sengsara tu sakit gigi sepanjang perjalanan..hehe..
      Nasib baik Mas dan ada saingan.. so harga tambang pun takdalah mahal sangat..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge