5 Tips Memilih Template Blog yang SEO Friendly

Salam Bloggers. Hari ini nak kongsi sedikit ilmu yang aku dapat dari pakcik Google and Yahoo. Bagaimana untuk memilih template atau theme blog yang sesuai untuk blog kita? Banyak template yang menarik terdapat di internet, tak kira lah percuma ke atau berbayar. Tapi kita kena ingat, jangan pandang pada template yang cantik je, pastikan template tu adalah SEO friendly. Maksudnya enjian carian seperti Google dan Yahoo senang nak lawat info dan kandungan blog kita. Jadi dengan mudah, blog kita boleh tersenarai dalam top 10 enjian carian.

1.Pilih tema blog yang sesuai
Pilih header, sidebar, jumlah column dan warna blog yang sesuai dengan tema blog masing-masing.

2. Fast loading
Pilih template yang cepat loading pada web browser supaya maklumat pada blog kita mudah untuk dibaca dan tidak membuang masa pelawat kita. Search engine atau enjin carian seperti Google dan Yahoo mudah untuk menjejak artikel di blog kita.

2. Kurang imej dan grafik pada templates
Kenapa perlu kurang imej? sebab kalo terlalu banyak imej pada blog template kita, loading speed akan lambat kerana imej mempunyai saiz yang agak besar. Pelawat cenderung untuk menekan butang BACK sebab malas nak tunggu lama kat blog tu. 🙁

3. Kurangkan penggunaan Javascript pada templates dan elakkan penggunaan template flash.
kedua-dua jenis template ini agak susah untuk search enjine nak crawl kat blog kita.


4.Pilih template yang mudah difahami dan navigation tersusun kemas.

Pastikan pelawat blog dapat memahami tema dan mudah berinteraksi dengan blog kita. Post dan Info dalam blog kita mudah untuk dihubungkaitkan.

5. Gunakan kode template yang mudah
Sebenarnya aku pun kurang faham pasal kode ni, tapi info yang aku dapat adalah kalau kita menggunakan kode template external CSS adalah lebih bagus berbanding kode HTML dari segi saiz template dan loading speed template tersebut.

P/S: Kesimpulan pilihlah template yang SEO Friendly dan Fast loading templates untuk blog korang. Banyak kat internet ni, Korang taip je keyword ” Free blogger templates with seo friendly ” atau ” Fast loading blogger templates “. kalau guna wordpress, gantikan blogger kepada wordpress.ok?

38 thoughts on “5 Tips Memilih Template Blog yang SEO Friendly

  1. Templete bukan menjaminkan 100% seo pada website. Tetapi pada cara anda optimize post, kene tahu apa itu penggunaan h1, h2, h3, h4, h5 dan h6. Kebanyakan para blogger tidak tahu ape bende ni.

    Tapi mat salleh la slalu guna bende tu untuk SEO, bukan tu jer, kene buat meta seo, seperti meta description dan keyword,
    Kalau pengguna WordPress, gunalah WordPress SEO daripada Yoast 😉
    Google utk tahu lebih lanjut tentang article heading h1, h2, h3, h4, h5 & h6 😉
    Nazran recently posted..Adele Tidak Mahu Bercakap Dengan Ayah SendiriMy Profile

  2. salam,
    banyak info yang saya dapat dari blog. Tak tau pula ada template seo friendly….boleh tunjuk ajar. thanks

    1. Sama-sama shaffique. kita kena pilih template yang sesuai untuk blog kita. biar sedap mata memandang, biar senang enjin carian nak merayap ( crawl ). 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge