5 Tips Memilih Template Blog yang SEO Friendly

Salam Bloggers. Hari ini nak kongsi sedikit ilmu yang aku dapat dari pakcik Google and Yahoo. Bagaimana untuk memilih template atau theme blog yang sesuai untuk blog kita? Banyak template yang menarik terdapat di internet, tak kira lah percuma ke atau berbayar. Tapi kita kena ingat, jangan pandang pada template yang cantik je, pastikan template tu adalah SEO friendly. Maksudnya enjian carian seperti Google dan Yahoo senang nak lawat info dan kandungan blog kita. Jadi dengan mudah, blog kita boleh tersenarai dalam top 10 enjian carian.

1.Pilih tema blog yang sesuai
Pilih header, sidebar, jumlah column dan warna blog yang sesuai dengan tema blog masing-masing.

2. Fast loading
Pilih template yang cepat loading pada web browser supaya maklumat pada blog kita mudah untuk dibaca dan tidak membuang masa pelawat kita. Search engine atau enjin carian seperti Google dan Yahoo mudah untuk menjejak artikel di blog kita.

2. Kurang imej dan grafik pada templates
Kenapa perlu kurang imej? sebab kalo terlalu banyak imej pada blog template kita, loading speed akan lambat kerana imej mempunyai saiz yang agak besar. Pelawat cenderung untuk menekan butang BACK sebab malas nak tunggu lama kat blog tu. 🙁

3. Kurangkan penggunaan Javascript pada templates dan elakkan penggunaan template flash.
kedua-dua jenis template ini agak susah untuk search enjine nak crawl kat blog kita.


4.Pilih template yang mudah difahami dan navigation tersusun kemas.

Pastikan pelawat blog dapat memahami tema dan mudah berinteraksi dengan blog kita. Post dan Info dalam blog kita mudah untuk dihubungkaitkan.

5. Gunakan kode template yang mudah
Sebenarnya aku pun kurang faham pasal kode ni, tapi info yang aku dapat adalah kalau kita menggunakan kode template external CSS adalah lebih bagus berbanding kode HTML dari segi saiz template dan loading speed template tersebut.

P/S: Kesimpulan pilihlah template yang SEO Friendly dan Fast loading templates untuk blog korang. Banyak kat internet ni, Korang taip je keyword ” Free blogger templates with seo friendly ” atau ” Fast loading blogger templates “. kalau guna wordpress, gantikan blogger kepada wordpress.ok?

Jika artikel di atas ini membantu, Harap dapat kongsikan dengan klik butang di bawah ini:

Hasil Carian Popular

38 thoughts on “5 Tips Memilih Template Blog yang SEO Friendly

  1. terimakasi gan tips yang 5 semoga sukses
    jual sepatu recently posted..Sepatu Asics TigerMy Profile

  2. Aiman gune yang forblogger.net. Tak tau laaa mesra seo ke tak. Huhu
    Aiman Aziz recently posted..Datang Sini… Nak bagi RM50 nie !!!My Profile

  3. Templete bukan menjaminkan 100% seo pada website. Tetapi pada cara anda optimize post, kene tahu apa itu penggunaan h1, h2, h3, h4, h5 dan h6. Kebanyakan para blogger tidak tahu ape bende ni.

    Tapi mat salleh la slalu guna bende tu untuk SEO, bukan tu jer, kene buat meta seo, seperti meta description dan keyword,
    Kalau pengguna WordPress, gunalah WordPress SEO daripada Yoast 😉
    Google utk tahu lebih lanjut tentang article heading h1, h2, h3, h4, h5 & h6 😉
    Nazran recently posted..Adele Tidak Mahu Bercakap Dengan Ayah SendiriMy Profile

  4. Template blog yg mesra SEO ni kebanyakkannya utk wordpress kan. Ada cadangan kat mana nak dpt template mesra SEO utk blogspot? Thanks for sharing this info. 🙂
    Sara recently posted..Tudung Inner Neck Untuk Tudung JarangMy Profile

  5. saya suka cari template yang responsive. macam tema yang saya guna sekarang. buka di telefon pun senang.
    Naziman recently posted..Mengedit gambar menggunakan XiuXiu Meitu SoftwareMy Profile

  6. Best la tips ni. Setahu saya kalau wordpress memang dah SEO kan..
    Mrs beauty recently posted..Why Cant Stop Eating SweetsMy Profile

  7. wordpress to ape ke bendanye? ce citer! baru 2 minggu berblogging,byk betul yg kena baca n pahamkan!but it’s kinda cool…do visit my koman spanar blog.belum mendaftar ngan nuffnang,bila ya masa yg sesuai nk daftar?

    http://ninathemummyntheboys.blogspot.com/

  8. Salam kak aya, cmne nak masukkan template.sbb penah try tp error.. ehee

  9. salam..macam mane nak tukat blogspot ke wordpress?da cuba buat byk kali asik reject je..
    honey recently posted..SHB-GUCCI SUKEY COFFEEMy Profile

  10. terima kasih!!!
    edy recently posted..Blog siapa iniMy Profile

  11. salam..
    terima kasih atas tip tersebut..
    .-= Mus´s last blog ..Ramalan Kematian Paul Si Sotong Kurita Adalah Tepat =-.

  12. teringin nak berpindah ke wordpress..tp malas nk membeli e-book..ada cara free x 😀
    .-= adilah´s last blog ..Satu Hari Di Hari Raya – 2008 =-.

  13. memang kadang2 bila cari template, memang ada yang siap2 tulis kat situ, kriteria template tu SEO friendly. Thanks for the info!
    .-= Sya Isya´s last blog ..1 LAGI GUGUR JADI METERED &amp BINTANG PENUH =-.

  14. * theme fast loading x semestinya SEO
    * javascript tak bagus utk WP sbb WP tu php
    * flash tak bagus langsung sbb packet data bandwidth
    .-= RozaniGhani´s last blog ..AnimeVisual Theme Anime Menarik =-.

  15. salam,
    banyak info yang saya dapat dari blog. Tak tau pula ada template seo friendly….boleh tunjuk ajar. thanks

  16. camtu ke. Tak fikir lak. tambah-tambah benda yang free.Banyak benda nak kena belajar camner bagi google senang index blog kita.
    .-= sinagarimba´s last blog ..Demonstrasi Besar-Besaran Bantah Israel di KL =-.

  17. betul tu… thnk 4 sharing.

  18. pilihlah yang web 2.0 🙂
    .-= Syafrizal´s last blog ..Mengeluarkan angin dalam badan dengan terapi herba =-.

  19. salam singgah
    bagus entry ni
    akan cuba memperbaiki template yang mungkin lambat tu
    hehe
    thanx
    .-= SYAMIL´s last blog ..Alhamdulillah.Update berkenaan Aktivis Flotila Bantuan Gaza =-.

  20. template pun ade SEO dia jugak eh. thanks for the tips. 😉
    .-= shaffique´s last blog ..This Is 50 Cent. Trust Me. =-.

    • Sama-sama shaffique. kita kena pilih template yang sesuai untuk blog kita. biar sedap mata memandang, biar senang enjin carian nak merayap ( crawl ). 🙂

  21. hah.. nice info nih 🙂

  22. thanks 4 sharing ^_^

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge