5 Peringkat Dalam Hidup Blogger

Sekadar santai-santai je.. Kongsi photo 5 Stages of Blogger’s Life oleh Alex Hughes

rahsia-buat-duit-video-youtuberahsia-buat-duit-video-youtube

Stage 1: Play five-stages-blogger-life-stage-1-playPada peringkat pertama atau Stage 1 adalah Play. Maksudnya lebih kurang si Blogger buat dan menulis blog sekadar suka-suka sahaja pada mulanya. Tidak serius lagi dalam dunia blogging…

Stage 2 : Feedback five-stages-blogger-life-stage-2-feedbackPeringkat kedua atau stage 2 ini adalah di mana si penulis blog telah menerima feedback melalui komen-komen yang ditulis oleh pembaca blognya. Si Blogger semakin excited, semakin serius dan bersemangat menulis lebih banyak artikel dalam blognya untuk mendapat lebih banyak respons dari pembaca.

Stage 3 : Community five-stages-blogger-life-stage-3-communityDalam peringkat ke-3 ini,  si Blogger telah mula membina komunitinya sendiri. si Blogger dah ada pembaca setia, follower dan rakan blogger yang selalu memberi feedback setiap artikel yang dihasilkan. Bertambahlah bersemangat untuk menghasilkan artikel-artikel yang menarik di blognya.

Stage 4: Fame

five-stages-blogger-life-stage-4-fameDalam peringkat keempat atau stage 4 ini, si Blogger semakin glamour, famous dan popular lah orang kata. Pelawat dan pembaca blog pun dah beribu-ribu sehari. Maka timbullah macam-macam masalah. Masalah hosting lah.. masalah page Error lah… Komen dan Email tak terbalas lah.. dan macam-macam lagi. Mulalah pembaca blog tu kata Blogger ni dah sombong lah, tak nak approve facebook lah dan macam-macam lagi..

Stage 5 : Exhaustion or Death

five-stages-blogger-life-stage-5-exhaustion-death

Peringkat kelima atau Stage 5 ni adalah peringkat hidup si Blogger yang dah kritikal. Si Blogger dah terlalu penat atau exhausted dengan keadaan dunia blogging atau pun mungkin meninggal. Bab meninggal ni, kita tak jadi Blogger pun tetap akan menemui ajal tapi tak tahu lah bila. Tapi jangan jak stress jadi Blogger sampai ke arah tu pula. Nauzubillah.

Ini sekadar huraian dan pendapat aku berdasarkan gambar kartun blogger di atas. Rakan bloggerku, korang dah peringkat yang mana? 🙂

Jika artikel di atas ini membantu, Harap dapat kongsikan dengan klik butang di bawah ini:

Langgan Percuma
Dapatkan TIPS blogging, perniagaan & pemasaran internet dari Dr Aya Norbayah, Founder BloggerWanita.com & Laporan Percuma TOP 10 Jutawan Internet & Teknologi Di Dunia.
We respect your privacy.
About Aya Norbayah
Pengasas & Penulis BloggerWanita.com adalah Dr Aya Norbayah iaitu seorang Ibu, doktor, blogger, Internet Marketer, affiliater, SEO & Graphic Lover dan usahawan internet wanita. Hubungi bloggerwanita@gmail.com untuk pengiklanan di blog ini yang telah mencecah 2 juta pembaca.

27 thoughts on “5 Peringkat Dalam Hidup Blogger

  1. peringkat pertama lagi boss.hehe
    Master Zuheir recently posted..RM200 Income Dari Blog Aku Buat Beli Kasut Buaya SMART !My Profile

  2. haha..setiap hal memang ada stage dia. sekarang ni saya masih stage pertama.

  3. aya, lawatlah blog saya jika berkesempatan

  4. baru peringkat kedua rasanya . heheh 🙂 jgn lah sampai mati kutu mcm tu . kekekek
    sigadissemasa recently posted..Senyum Pun Cukup .My Profile

  5. saya peringkat atas pagar je…he333…saya xde blog….cuma komen blog org je…huhuhu

  6. haha.. baru kat stage 1.. rasa xlama lg mesti da masuk ke stage2.. tgh pikir2 nak watpe ni.. hehe

  7. Rasanya masih diperingkat pertama….

  8. syukhairey says:

    hahaha…ni kisah pemilik blog ni ke? hik3 😛 tp baru sampai stage 3 kowt. janji hepi…

  9. hahaha…bahaya jd blogger ni. lol…

  10. stage dua rasanya. n hope berkekalan kat stage tu je
    gabanMorka recently posted..Hijab phenomenon- a misconception of modestyMy Profile

  11. Wow…rasanya saya ada kat stage 1 lagi.. walau pun itu sekadar santai-santai je mungkin ada betulnya jugak.hehehe
    jasman recently posted..Kalau Lapar Ingat TomYam SRI9My Profile

  12. haha kelakar la pulak bila baca. tp peringkat terakhir tu over la pulak.haha
    taufik recently posted..Apabila Duit Kertas Sudah Tidak Ada Harga DiriMy Profile

    • hehe.. kalo terakhir betul..confirm orang tak nak capai peringkat tu.hahaha.. itu sekadar santai-santai je…

  13. taknaklah smpai stage last tu kan..mcm kanser plak..huhu.. biasa2 sudah.. 🙂

  14. Owh… mungkin sy peringkat 2….

  15. Baru peringkat kedua jer..memang rasa seronok bila ada orang komen kat blog kita..walaupun kadang-kadang bertentangan idea..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge