5 Peringkat Dalam Hidup Blogger

Sekadar santai-santai je.. Kongsi photo 5 Stages of Blogger’s Life oleh Alex Hughes

Stage 1: Play five-stages-blogger-life-stage-1-playPada peringkat pertama atau Stage 1 adalah Play. Maksudnya lebih kurang si Blogger buat dan menulis blog sekadar suka-suka sahaja pada mulanya. Tidak serius lagi dalam dunia blogging…

Stage 2 : Feedback five-stages-blogger-life-stage-2-feedbackPeringkat kedua atau stage 2 ini adalah di mana si penulis blog telah menerima feedback melalui komen-komen yang ditulis oleh pembaca blognya. Si Blogger semakin excited, semakin serius dan bersemangat menulis lebih banyak artikel dalam blognya untuk mendapat lebih banyak respons dari pembaca.

Stage 3 : Community five-stages-blogger-life-stage-3-communityDalam peringkat ke-3 ini,  si Blogger telah mula membina komunitinya sendiri. si Blogger dah ada pembaca setia, follower dan rakan blogger yang selalu memberi feedback setiap artikel yang dihasilkan. Bertambahlah bersemangat untuk menghasilkan artikel-artikel yang menarik di blognya.

Stage 4: Fame

five-stages-blogger-life-stage-4-fameDalam peringkat keempat atau stage 4 ini, si Blogger semakin glamour, famous dan popular lah orang kata. Pelawat dan pembaca blog pun dah beribu-ribu sehari. Maka timbullah macam-macam masalah. Masalah hosting lah.. masalah page Error lah… Komen dan Email tak terbalas lah.. dan macam-macam lagi. Mulalah pembaca blog tu kata Blogger ni dah sombong lah, tak nak approve facebook lah dan macam-macam lagi..

Stage 5 : Exhaustion or Death

five-stages-blogger-life-stage-5-exhaustion-death

Peringkat kelima atau Stage 5 ni adalah peringkat hidup si Blogger yang dah kritikal. Si Blogger dah terlalu penat atau exhausted dengan keadaan dunia blogging atau pun mungkin meninggal. Bab meninggal ni, kita tak jadi Blogger pun tetap akan menemui ajal tapi tak tahu lah bila. Tapi jangan jak stress jadi Blogger sampai ke arah tu pula. Nauzubillah.

Ini sekadar huraian dan pendapat aku berdasarkan gambar kartun blogger di atas. Rakan bloggerku, korang dah peringkat yang mana? 🙂

27 thoughts on “5 Peringkat Dalam Hidup Blogger

    1. hehe.. kalo terakhir betul..confirm orang tak nak capai peringkat tu.hahaha.. itu sekadar santai-santai je…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge